Tratament în străinătate – cum te pregătești pentru vizita unei clinici din afara României?

de | noiembrie 18, 2019

Faptul că România se află în Uniunea Europeană îți oferă posibilitatea de a beneficia de un tratament medical în oricare altă țară membră a Uniunii. Desigur, în cazul în care optezi pentru un tratament în străinătate, trebuie să ai în vedere câteva aspecte ce nu sunt deloc de neglijat, cum ar fi țara în care alegi să urmezi tratamentul medical, tipul acestuia, dar și termenii și condițiile poliței tale de asigurare de sănătate. Mai mult, căsătoria cu un cetățean străin nu îți oferă privilegii suplimentare, în afara faptului că soțul/soția vorbește limba țării respective și are cunoștințe suplimentare legate de sistemul medical național.

Planificarea tratamentului medical în străinătate

Înainte de toate trebuie aleasă cu atenție țara în care dorești să aibă loc tratamentul. Unele țări pot limita accesul la anumite tipuri de proceduri medicale, în cazul în care acestea sunt extrem de costisitoare. Odată stabilit acest aspect, trebuie să verifici termenii și condițiile din polița de asigurare de sănătate. Pentru a planifica un tratament medical în străinătate este nevoie, de regulă, de o autorizație din partea asiguratorului tău. În două cazuri clare, cererea de autorizare nu îți poate fi refuzată:

  • Tratamentul de care ai nevoie nu este disponibil în țara de origine, însă este acoperit de asigurarea obligatorie de sănătate
  • În țara de origine nu se poate obține la timp tratamentul necesar, având în vedere starea de sănătate și evoluția bolii.

Nu în ultimul rând, trebuie să găsești furnizorul de servicii medicale care îți poate oferi tratamentul necesar, indiferent că este vorba de un spital de stat sau de unul privat.

Plata serviciilor medicale

Un alt aspect deloc de neglijat este rata de rambursare a costurilor intervenției medicale. Acestea pot fi acoperite în două moduri: asiguratorul va acoperi costurile direct sau plătești tratamentul personal și soliciți ulterior rambursarea cheltuielilor.

Unde pot găsi informațiile corecte?

Deoarece sistemele naționale de sănătate diferă de la o țară la alta, este ideal să apelezi la trei surse de informare de încredere.

  • Punctul național de contact există în fiecare țară membră U.E. și te poate lămuri asupra următoarelor aspecte:
  • Sistemul de sănătate din țara în care dorești să urmezi tratamentul
  • Dacă un furnizor este înregistrat și autorizat să ofere anumite servicii medicale
  • Ce drepturi ai ca pacient în țara respectivă
  • Casa de Asigurări de Sănătate îți poate oferi informații suplimentare privind rambursările, autorizațiile, dar și eventualele restricții legate de prestarea de servicii medicale.
  • Furnizorii de servicii medicale, aici intrând spitalele sau clinicile de stat ori private, au obligația de a te informa asupra diferitelor tipuri de servicii medicale, o estimare a costului serviciului, dar și diferitele opțiuni de plată existente.

Cheltuieli suplimentare

Pe lângă tratamentul medical în sine, trebuie să iei în calcul și alte cheltuieli suplimentare ce pot interveni, precum:

  • Drumul dus-întors
  • Durata tratamentului, cât și perioada de înainte și de după acesta
  • În cazul în care procedura medicală nu necesită spitalizare, fiind într-o țară străină vei avea nevoie de o locuință temporară. Fie că alegi să te cazezi la un hotel sau că optezi pentru închirierea unei locuințe, trebuie să aloci un buget pentru acest lucru
  • Costul vieții de zi cu zi. În funcție de țara în care vei beneficia de tratamentul medical, acesta poate fi mai ridicat sau mai scăzut comparativ cu țara de origine.

Țări din afara Uniunii Europene

În ceea ce privește intervențiile medicale în țări ce nu fac parte din Uniunea Europeană, deși procedurile sunt puțin mai complicate, nu sunt imposibile. Țări precum Turcia sau Israel au câștigat de-a lungul timpului notorietate în ceea ce privește sistemele medicale naționale, considerat a fi unele de top.

Chiar dacă drumul poate părea anevoios, presărat de „capcane” birocratice, cu un plan bine organizat orice este posibil, mai ales când este în joc sănătatea personală. Un lucru este cert însă: în cazul în care îți dorești să fii tratat în aceleași condiții, trebuie să și suporți aceleași costuri și să urmezi aceiași pași ca cetățeanul țării în care alegi să fii vindecat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *