Icoane argint ce respecta acuratetea religioasa

de | mai 23, 2018

Cand spunem ca o icoana trebuie sa fie o imagine „adevara” pentru a fi numita sfanta, lucrurile pot fi usor confuze. In mod evident, acuratetea fizica, exterioara, reprezinta un factor important atunci cand se descriu evenimente fizice si externe, oameni – in cuvinte, fie in imagini. Prin urmare, istraelitii au pacatuit foarte mult atunci cand au construit o statuie de aur a unui vitel, numindu-l pe acesta drept dumnezeul care i-a scos din Egipt. Ei s-au inchinat acestui chip cioplit. Ei au gresit in primul rand pentru ca au creat o imagine a lui Dumnezeu din propria lor imaginatie: Dumnezeul istraelitilor, Creatorul Cerului si al Pamantului, nu s-a dezvaluit niciodata sub forma de vitel. In mod similar, crestinii nu pacatuiesc in crearea unei imagini a lui Iisus Hristos pentru a o venera ca si imagine a Dumnezeului Adevarat – pentru ca Iisus Hristos este descoperit ca Dumnezeu Adevarat, fiind de aceeasi natura ca Tatal si Duhul Sfant.

Ce este important pentru acuratetea unor icoane argint sau pictate?

Cu toate acestea, precizia fizica a imaginii este de importanta secundara. Trasand o paralela intre Sfintele Scripturi, putem observa ca Evanghelia dupa Ioan nu se preocupa atat in a fi o povestire minunata despre viata lui Iisus (a se vedea Ioan 21:25), ci mai degraba o prezentare a evenimentelor astfel incat sa „credeti ca Iisus este Hristosul, Fiul Lui Dumnezeu si ca, astfel veti putea mosteni viata vesnica” (Ioan 20: 30-31). De asemenea, o icoana a lui Hristos, un eveniment din viata Sa sau o imagine a Sfintilor Sau, nu sunt redate pentru a arata toate detaliile fizice, in special aspectul pamantesc. Ele au ca scop mai degraba prezentarea imaginii adevarate a sfinteniei care aduce o credinta ce poate salva de la moarte.

Icoane argint – care fac minuni

Desi toti sfintii se roaga pentru noi si multi au facut minuni atat inainte, cat si dupa moarte, este evident ca nu toti sfintii sunt chemati astfel din cauza puterilor miraculoase. Minunile, chiar si cele realizate de Hristos, sunt doar un semn fizic al puterii divine si nu neparat ceva care trebuie sa fie prezent pentru ca cineva sau ceva sa fie catalogat drept sfant. Foarte multi martiri ai Bisericii sunt numiti sfinti in ciuda faptului ca nu fac minuni fizice asa cum le-ar intelege majoritatea oamenilor. De asemenea, exista icoane argint sau icoane pictate care lucreaza minuni, insa aceasta manifestare fizica a harului Lui Dumnezeu nu este necesara penru ca noi sa spunem cu incredere ca o imagine este sfanta. Conditia este doar ca imaginea sa fie despre un lucru sfant sau o persoana sfanta si sa fie o imagine adevarata a acelui lucru sau persoana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *