Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt cele mai raspandite forme de diabet – dintre acestea, diabetul de tip 2 este mai comun. Persoanele diagnosticate cu diabet sau cele care sunt predispuse la aparitia diabetului din cauza istoricului familial sau prezentei altor boli trebuie sa urmeze o dieta pentru diabetici conceputa pentru a stimula metabolismul, pentru a reduce nivelul zaharului din sange si pentru a creste sensibilitatea la insulina.
Asadar, daca vrei sa afli mai multe despre dieta pentru diabetici, continua sa citesti! Dar, inainte de toate, trebuie sa intelegem care este diferenta dintre diabetul de tip 1 si cel de tip 2, intrucat si dieta pentru aceste tipuri difera.
Diferenta dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca si distruge celulele beta din pancreas care produc insulina. Aceasta forma de diabet apare de obicei la copii, adolescenti si tineri, desi poate debuta la orice varsta. Pacientilor cu diabet de tip 1 trebuie li se administreze insulina zilnic pentru a supravietui, deoarece organismul lor nu o poate produce pe cont propriu.
Pe de alta parte, persoanele cu diabet de tip 2 pot produce insulina (desi insuficienta), insa organismul lor devine rezisent la efectele acesteia. Aceasta forma de diabet apare de obicei la adulti, dar incidenta in randul copiilor si adolescentilor este in crestere. La inceput, pacientii cu diabet de tip 2 pot monitoriza aceasta afectiune prin dieta, exercitii fizice si tratament medicamentos. Totusi, in timp, unii pacienti ajung sa fie nevoiti sa-si administreze insulina in mod regulat.
Dieta pentru diabetici: diabetul de tip 1
Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet de tip 1 au scopul de a echilibra aportul de carbohidrati in functie de dozele de insulina administrate. Aceste persoane trebuie sa-si planifice minutios dieta pentru a mentine glicemia la un nivel optim. Cu alte cuvinte, daca o persoana are diabet de tip 1 si consuma carbohidrati, trebuie sa-si administreze aceeasi cantitate de insulina.
Din acest motiv, dieta pentru aceasta afectiune graviteaza in jurul carbohidratilor – o multime de produse alimentare contin carbohidrati, inclusiv fructele si legumele. Produsele care trebuie excluse din dieta pentru diabetici de tip 1 sunt bauturile carbogazoase, dulciurile, painea alba, produsele de panificatie si produsele cu grasimi trans.
Dieta pentru diabetul de tip 2
Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie sa se orienteze spre o dieta care ii va ajuta sa scada in greutate sau sa-si mentina greutatea optima, precum si sa-i ajute sa mentina un nivel glicemic corespunzator.
Asadar, se pune accentul pe reducerea aportului de carbohidrati rafinati si grasimi saturate. In schimb, se recomanda consumul de nuci si seminte, carne de pui sau de curcan, peste, fructe si legume. Dieta pentru diabeticii care sufera de diabet de tip 2 are si scopul de a reduce inflamatia din organism si de a creste sensibilitatea la insulina.
In concluzie, ambele diete pentru diabetici functioneaza in baza aceluiasi principiu: mese sanatoase, echilibrate, bogate in nutrienti si sarace in alimente procesate. Dieta Nupo este printre cele mai benefice din Romania pentru persoanele cu diabet – daca vrei sa afli mai multe despre produsele incluse in aceasta, platforma Nupo are toate informatiile de care ai nevoie!