Igiena profesională a cavității bucale este din în ce mai solicitată printre serviciile oferite de medicii stomatologi. Cunoașterea beneficiilor acesteia este un stimulent excelent pentru a vă înscrie la stomatolog. Cui îi este indicată această procedură și de ce periatul obișnuit al dinților de două ori pe zi nu este suficient? Citiți în continuare detalii despre metodele de curățire profesională, direct de la specialiștii Imperial Dent – clinică stomatologică din Chișinău.
De ce avem nevoie de igienă profesională, dacă avem o periuță de dinți?
Potrivit experților, în ciuda numărului mare de mijloace pentru igiena orală, este imposibil să îi curățați complet cu ajutorul acestora. Pe suprafața dintelui sunt locuri greu accesibile – spațiul între dinți și sub gingii, unde nu poate ajunge periuța de dinți. La curățarea în condiții casnice, sunt eliminate doar 60 % din placa bacteriană și resturile alimentare, iar restul 40 % din particule sunt suficiente pentru dezvoltarea cariilor și inflamația gingiilor. Mai mult de atât, plăca acumulată se mineralizează, transformându-se în piatră dentară de culoare maro.
Având în vedere cele expuse mai sus, există cel puțin trei motive pentru care este necesar să vizitați în mod regulat medicul stomatolog pentru o îngrijire profesională:
- Curățarea profesională a dinților, prețul cărei este semnificativ mai mic decât, de exemplu, costul unei coroane dentare, poate preveni un șir de afecțiuni și să vă scape de vizitele suplimentare la o clinică stomatologică.
- Curățarea igienică profesională are rezultate estetice vizibile: suprafața dinților este mai luminoasă, iar zâmbetul, în ansamblu, arată foarte bine.
- Destul de des, unii pacienți refuză albirea ulterioară a dinților, deoarece sunt mulțumiți de culoarea naturală a acestora.
Cum are loc o curățare igienică profesională ?
Ceva timp în urmă, curățarea profesională a dinților era efectuată mecanic cu ajutorul unor instrumente dentare speciale. Astfel, procedura ocupa mai mult timp și era destul de traumatizantă. Astăzi, stomatologia modernă oferă metode noi de îngrijire profesională, iar curățarea complexă în sine cuprinde câteva etape esențiale, care asigură rezultatul final. În esență, sunt folosite efectele unor substanțe speciale, ultraunetul sau aerul: metode care nu mai sunt atât de invazive.
Eliminarea depunerilor dentare cu ultrasunet
Primul lucru pe care îl face un medic stomatolog este îndepărtarea pietrei dentare. Pentru aceasta, este folosit un scaler cu ultrasunet, care acționează asupra depunerilor pe dinți cu micro vibrații. Acest proces este însoțit de un jet puternic de apă, care are un efect de răcire, reduce disconfortul și facilitează eliminarea depunerilor. Procedura este practic nedureroasă, totuși, cu o sensibilitate crescută a dinților, pot apărea senzații neplăcute. În acest caz, medicul vă oferă un anestezic local.
Eliminarea depunerilor cu aer
După eliminarea pietrei dentare, medicul stomatolog purcede la curățarea suprafeței dintelui de depuneri moi cu ajutorul metodei Air Flow. Esența procesului constă în faptul că, sub presiune înaltă, din vârful dispozitivului este eliminat aerosol, alcătuit dintr-o suspensie fin dispersată și apă. Cu această compoziție, are loc îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene, pigmentării, precum și netezește smalțului pe toată suprafața dintelui. După procedură dintele devine neted și capătă culoare naturală.
Lustruirea suprafeței dintelui
După ce sunt eliminate depunerile dure și cele moi, suprafața dinților este lustruită folosind o pastă abrazivă specială, selectată individual, pornind de la particularitățile dentare a fiecărui pacient. Chiar dacă există obturații, această procedură face suprafață dinților absolut netedă, ceea ce împiedică acumularea de depuneri și, prin urmare, dezvoltarea cariilor.
Acoperirea cu Fluorine
Uneori, când este o hipersensibilitate dentară, după procedura de curățare igienică, dinții sunt acoperiți cu preparate ce conțin fluor, pentru a-i întări, preveni sau înlătura hipersensibilitatea. Compoziția are efect de peliculă pe suprafața dinților și se păstrează de la o zi până la o săptămână.
Toți au nevoie de o curățare igienică profesională?
Orice medic stomatolog, neapărat, vă recomandă să vizitați clinica stomatologică pentru o curățare igienică nu mai puțin de două ori pe an, dar posibil și mai des. Îngrijirea profesională nu doar vă scapă de depuneri dentare moi și tartru, dar reprezintă și o metodă de profilaxie foarte eficientă.
Fără ajutorul unui profesionist, cu siguranță, nu se vor descurca cei ce au implanturi, brecket-uri și diverse restaurări. Structurile ortopedice și dinții cu sistem de suport necesită o atenție deosebită. Curățarea igienică este, de asemenea recomandată pentru cei ce planifică albirea dinților sau tratamentul acestora. Aceasta va spori eficacitatea procedurilor și permite stomatologului să detecteze caria cât mai devreme.
Dar, chiar dacă vorbim de tehnologii avansate și siguranță a echipamentului modern pentru realizarea unei curățări igienice profesionale, totuși există și careva contraindicații. Dispozitivele cu ultrasunet și sistemele AirFlow nu sunt utilizate pentru pacienții cu aparate cardiace, boli respiratorii acute. În prezența contraindicațiilor, medicii stomatologi efectuează o procedură completă pentru îndepărtarea depunerilor dentare și lustruirea suprafețelor rădăcinii cu ajutorul instrumentelor manuale.
Posibile efecte adverse
Dacă citiți recenzii despre curățarea igienică profesională a dinților pe Internet, puteți să găsiți și persoane ce nu au fost mulțumite de acest serviciu stomatologic, din anumite motive. Hipersensibilitatea dinților, crăpăturile de smalț, gingiile inflamate și obturații căzute – aceasta este o listă a complicațiilor care pot apărea. Dar motivul apariției lor nu se datorează însăși procedurii, ci lipsei de profesionalism din partea specialiștilor clinicii stomatologice, care o prescriu și o realizează. Igiena profesională a dinților nu este un panaceu, nu poate fi făcută de toată lumea. Pentru fiecare pacient, periodicitatea și metodologia oricărui dintre serviciile stomatologice este strict individuală. Prin urmare, este mai bine să apelați la o clinică stomatologică privată cu reputație bună, medici profesioniști și echipament ultra modern. Și de această dată vă vin în ajutor specialiștii Imperial Dent, stomatologie Chișinău Botanica.