Cum iau nastere preparatele traditionale cu o tigaie fonta?

de | mai 30, 2022

Chiar daca modernismul a inceput sa-si puna amprenta chiar si in bucatarie, gustul mancarii din copilarie este dificil de egalat. Nimic nu poate inlocui o tocanita de legume si/sau cu carne, fie o portie de peste la tigaie tras prin malai, aripioare de pui fripte cu cartofi sau renumita ciorba cu taitei de casa. 

Chiar daca este perfect normal sa incercam preparate noi care sa ne impresioneze papilele gustative, gandul nostru se va intoarce adesea la retetele parintilor si ale bunicilor care faceau numeroase bunatati cu tigaii fonta. Dar ce o face atat de speciala?

Cele mai bune preparate traditionale pregatite cu ajutorul unor tigai de fonta

Tigaile de fonta sunt renumite in primul rand pentru versatilitatea si durabilitatea lor. Poti prepara in ele absolut tot ce iti doresti (inclusiv traditionalele turte de casa, in loc de paine, prajituri si zeci de feluri principale), in zeci de moduri. Avantajul major al acestor tigai e ca le poti asocia si cu diferite sursa de caldura, deci nu mai esti limitat sa incerci doar preparate realizate exclusiv pe aragazul clasic, ci si pe cel electric sau pe gratarul prezent la exteriorul casei (sau pe care il folosesti atunci cand mergi la picnic). 

Insa, ca toate lucrurile sa decurga exact asa cum ai visat, ai nevoie de o tigaie fonta pe masura, de preferat, una emailata.

Diferenta dintre tigaile uzuale de acest fel si o tigaie fonta emailata e ca, dispune de unul sau mai multe invelisuri de calitate care vor evita ca mancarea sa se lipeasca de vasul de gatit, cat si de tratamentele pe care va trebui sa le aplici tu, inainte de a folosi tigaia clasica din fonta (fara email). Pe cand tehnologia nu era atat de avansata, bunicii nostri obisnuiau sa arda aceste tigai in cuptoarele de lut, fie sa le aplice un tratament cu ulei pentru a le creste rezistenta.

Astazi insa, producatorii de renume iti pun la dispozitie tigai fonta emailate pe care le poti pune imediat la treaba.

Tigai fonta recomandate sa le incerci

Acum ca ai aflat cele mai importante detalii despre acest tip de tigaie, iti venim in ajutor cu cateva sugestii de tigai pe care sa le alegi si sa le incerci in functie de preparatele cele mai frecvente care sunt consumate in casa ta.

Tigaia wok

Daca obisnuiesti frecvent sa consumi legume, specialitati chinezesti sau mancaruri suculente, o astfel de tigaie este exact ceea ce ai nevoie. Tigaia wok este renumita pentru savoarea deosebita pe care o confera preparatelor, fundul adanc si peretii inalti fiind potriviti pentru portiile copioase. Cu ajutorul acesteia poti pregati inclusiv pizza si alte preparate cu sau din aluat.

Tigaia grill

Cu ajutorul tigaii grill din fonta poti da nastere la cele mai sanatoase si delicioase preparate, acestea pastrand resursele nutritive ale ingredientelor. Poti pregati atat legume, cat si carne, in cuptorul sau pe aragazul obisnuit, dar si la exterior.

Tigaie emailata clasica

Si nu in cele din urma, o tigaie clasica cu maner alungit este cea mai versatila optiune pentru toate preparatele tale. Cu cat aceasta dispune de pereti mai inalti, cu atat vei putea pregati alimente mai variate si in cantitati mai mari.

Tu pe care o vei alege?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *