Crama Girboiu este un producator renumit de vinuri apreciate la nivel national si European, iar in gama lor de vinuri se numara si sticlele de vin alb atat de indragite de consumatorii fideli Girboiu.

Vinul alb are o gama larga de beneficii si minerale, printre care potasiu, calciu sau magneziu, vitamine solubile in apa, ca B1, B2, B5 si B6, acid folic, B12 si chiar si vitamina C. Un pahar de vin alb pe zi sporeste puterea sistemului imunitar impotriva virusilor, favorizeaza secretia sucului gastric din stomac, fiind un bun digestiv, si poate trata insomniile, avand efect calmant. Studiile au aratat ca nu contine colesterol, fibre sau grasimi, iar unul dintre cele mai importante beneficii este continutul sau ridicat de antioxidanti, avand proprietati antiimbatranire. Vinul alb subtiaza sangele si previne formarea cheagurilor de sange si poate reduce crizele de angina pectorala.

Si chiar daca vinul alb este vestit pentru faptul ca are un risc redus de mahmureala sau dureri de cap, prea multe pahare iti vor provoca migrene cu siguranta. Consumat in exces si intr-un timp scurt, vinul alb, ca orice alta bautura alcoolica, are efecte negative asupra sanatatii organismului.

Este important sa stii cu exactitate cu ce fel de alimente se consuma vinul alb.

In primul rand, branzeturile, de orice fel, merg foarte bine cu acest tip de vin, mai ales daca este sec. Pastele care contin branza, precum Carbonara sau Quatro Formaggi capata un gust aparte atunci cand sunt combinate cu vinuri albe seci.

Vinul alb se obtine prin simpla strivire a boabelor albe care se tranforma in must, iar acesta va fermenta singur pana la transformarea in vin. In cazul strugurilor rosii, secretul pare sa stea in pielita acestora, bogata in antiodixanti, lucru care face ca in vinul rosu sa se gaseasca o concentratie mai mare de resveratrol decat in vinul alb. Acest lucru nu inseamna totusi ca vinul alb este lipsit de beneficii. Vinul alb contine la randul lui tirosol si hidroxitirosol, substante care de asemenea contribuie la imbunatatirea sistemului cardiac si previne blocajele arteriale.

In functie de cantitatea de zaharuri pe care le contin, adica acele zaharuri ramase din procesul de fermentatie, nu adaugate, vinurile se impart in cateva categorii. Un vin ,,sec’’ contine 2-4 g de zahar la litru, vinul “demisec” contine intre 4 si 12 g/l, cel “demi-dulce” – intre 12 si 50 de g/l, iar vinul dulce are peste 50g/l. Aceasta categorisire, insa, poate sa difere in functie de obiceiurile culturale. In timp ce un vin rosu sec frantuzesc are in mod normal 2 g/l de zahar, un vin moldovenesc considerat sec poate sa aiba si 4g/l sau peste.

In cazul vinului spumant sau sampaniei, ,,sec’’ inseamna, mai mult, intre 17-35g/l. Sampania are un mod original de fabricare. Dupa incetarea procesului de fermentatie in sticla, care dureaza vreo 12-18 luni, sticla se desface pentru a inlatura drojdia. Si fiindca o parte din lichidul din sticla se pierde, ea se completeaza cu un sirop numit “lichid de expeditie” sau “de dozaj”, care contine zahar din trestie de zahar si vin vechi. In functie de concentratia de zahar a ,,lichidului de expeditie’’, sampania este de tip extra-brut, brut (12–20 g/l), sec (17-35 g/l), demi-sec (pana la 50 g/l), dulce (50 g/l).

Vinul se serveste intotdeauna in pahare cu picior. Cel alb – in pahare de tip “lalea”, cel rosu – in pahare de tip “balon”, astfel incat aroma vinului sa poata lua amploare in pahar pentru a te delecta.

Paharul de vin nu se umple. Vinul se toarna doar pana la diametrul maxim al paharului, cam intre jumatate si o treime, in functie si de forma paharului.

Vinul se serveste la o temperatura anumita, ca sa nu-si piarda aroma.

– vinul alb se serveste la o temperatura cuprinsa intre 10–12°C

– vinul roz si rosu usor se serveste la o temperatura de 12–14°C

– vinul rosu robust se consuma la temperatura camerei, de 16–18°C

– sampania se serveste la o temperatura de 6–8°C

Paharul cu picior a aparut din aceleasi motive de temperatura, intrucat un pahar fara picior, pe care il tii in mana, incalzeste vinul mai rapid. De obicei, vinul se serveste la masa ca aperitiv, la inceputul mesei, cel mai adesea – vin sec sau demisec, sampanie.

La o masa obisnuita servim un singur fel de vin, in functie de meniu si preferinte.

La o masa festiva, cu meniu bogat, pot fi servite trei feluri de vin, in urmatoarea ordine: un vin alb sec, un vin rosu, apoi vin dulce sau demidulce, niciodata vinul rosu inaintea celui alb.

Vinurile seci se servesc inaintea celor dulci, vinurile mai slabe inaintea celor mai tari. Servirea sampaniei intre vinuri nu este recomandata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *