Centrala termică reprezintă astăzi un element de-a dreptul indispensabil atunci când vine vorba de încălzirea unei locuințe. Cu toate acestea, termenul care descrie centrala termică este unul cât se poate de larg, astfel o gamă variată de produse reușește să satisfacă nevoile consumatorilor. Centralele termice creează confort termic crescut în locuință, iar unele dintre ele reușesc să furnizeze și apă caldă menajeră, fără să mai fie nevoie și de boiler. Există numeroase modele de centrale termice, unele fiind potrivite pentru bloc, iar altele pentru casă. Alegerea unei centrale termice pentru bloc este destul de ușoară, existând o varietate de modele ce diferă unele de celelalte în funcție de tipul de combustibil ales, dar și de funcționalitate și eficiență energetică. Pentru alegerea unei centrale termice pentru casă va trebui să fii mai atent și să optezi pentru una de bună calitate, cu o putere de încălzire mai mare, fiind vorba de o suprafață generoasă, comparativ cu un apartament.

De știut înainte să cumperi o centrală termică

Mai înainte de a porni spre cumpărături, ar fi bine să identifici nevoile locuinței tale și apoi să cercetezi asupra produselor din piață. Pe de parte, vei avea nevoie de o centrală suficient de puternică pentru a încălzi tot spațiul locuinței tale. Pe de altă parte, multă atenție trebuie să acorzi și eficienței energetice. Consumul de combustibil al centralei termice este foarte important și se regăsește întotdeauna în costurile facturilor lunare la energie. O centrală termică pe gaze de la Berluni este cât se poate de eficientă pentru locuința ta, având un consum mic și oferind un confort termic crescut. Pentru apartamente este obligatorie alegerea unei centrale termice cu tiraj forțat.

Iată mai jos 7 lucruri pe care trebuie să le știi mai înainte de a alege o centrală termică

1. Necesarul de încălzire al locuinței

Tipul centralei termice se va alege în funcție de nevoile de încălzire ale locuinței. De aceea, mai înainte de a alege o centrală termică de la Berluni ar fi bine să faci un calcul al locuinței tale și să identifici corect care este spațiul ce urmează să fie încălzit. Pornește de la suprafață și până la numărul camerelor, ba chiar și numărul membrilor familiei. Toate acestea te vor ajuta să afli ce fel de centrală se potrivește locuinței tale.

2. Puterea centralei termice

În funcție de nevoile de încălzire ale locuinței vei identifica corect puterea centralei termice. Astfel, vei reuși să preîntâmpini anumite neplăceri generate de o putere prea mică. Ca atare, dacă centrala nu este aleasă în mod corect, suprafața locuinței fiind mai mare, atunci este posibil ca centrala să nu poată asigura necesarul termic de încălzire. Și tot de puterea centralei termice depinde și necesarul de realizare a apei menajere.

3. Consumul centralei termice

Știm cu toții că încălzirea locuinței aduce și costuri mai mari ale facturilor lunare. În funcție de tipul de centrală ales ai putea ajunge la costuri mai mici. De exemplu, o centrală de la Berluni, în condensație reușește să scadă consumul de gaze cu până la 35%. Ca atare, eficiența este crescută dacă vei alege corect modelul de centrală termică de care ai nevoie.

4. Modelul centralei termice

Acesta este un criteriu foarte important. Dacă locuința este racordată la rețeaua de gaze a localității atunci ai putea opta pentru o centrală termică în condensație, oferindu-ți o eficiență destul de mare. Dacă locuința nu este racordată la rețeaua de gaze și locuiești la casă poți opta pentru o centrală pe combustibil solid, cu gazeificare, asigurându-ți un consum mic și o eficiență crescută. Vei avea nevoie de o cameră tehnică, unde să așezi cazanul de lemne și de un loc de depozitare. Coșul de fum trebuie să fie trainic.

5. Siguranța

Indiferent de tipul de centrală ales, siguranța este un criteriu ce ne preocupă. Fie că este vorba despre sistemul de evacuare a gazelor, foc, îngheț, centrala trebuie să beneficieze de un sistem de informare și diagnoză. Astfel, vei reuși să identifici rapid care sunt problemele centralei termice și vei putea anunța defecțiunea unui service centrale termice autorizat.

6. Garanția produsului

Chiar dacă alegi un model cât se poate de nou, cu numeroase proprietăți și funcții, până și acesta se poate strica. De aceea, ar fi bine să fii atent și să soliciți garanția produsului. O astfel de garanție te va scuti de eventualele neplăceri cauzate de anumite defecțiuni. Un service autorizat va face reparațiile centralei termice foarte repede, neexistând costuri suplimentare.

7. De unde cumpărăm?

Numărul producătorilor și distribuitorilor este foarte vast, așa că ai mai mult ca sigur de unde să alegi. Nu porni la drum apreciind doar criteriul preț, ci pune mare preț pe garanția produsului și seriozitatea vânzătorului. Evaluează bine mai înainte de a face achiziția și asigură-te că ai cumpărat un produs dintr-un magazin specializat în vânzarea de centrale termice, ce îți va oferi și cele mai bune servicii de consultanță și montaj.

O centrală termică presupune multă atenție, fiind un produs pe care îl vei folosi cât mai mult timp și de care depinde confortul termic al locuinței tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *