Sistemele informatice computerizate devin din ce în ce mai importante pentru o activitate economică eficientă, aducând multe beneficii comercianților. Corectitudinea informațiilor, rapiditatea introducerii și citirii datelor, optimizarea timpului și a costurilor, toate aceste cerințe sunt în prezent asigurate prin utilizarea codurilor de bare. 

Folosite la scară largă în domenii extrem de variate, codurile de bare – aceste serii de linii paralele – pot fi cu ușurință identificate cu ajutorul unei scanner și procesate de computer, fără a exista riscul erorii umane. Importanța cititoarelor de coduri de bare este uriașă în economia de piață, ele fiind utile în medii foarte diverse. Iată care sunt principalele utilizări ale acestor dispozitive electronice.

1. Identificarea și etichetarea mărfurilor

Folosirea codurilor de bare pentru produsele de pe rafturile magazinelor sau din depozite reprezintă cea mai cunoscută funcție a acestor aparate. Prin intermediul codurilor de bare fiecare marfă este identificată și marcată cu ușurință, fiind astfel eficientizat procesul de lucru. Astfel de instrumente sunt indispensabile în cazul produselor de dimensiuni mari, care au codul de bare plasat în locuri greu accesibile.

Etichetarea anumitor tipuri de bunuri cu coduri de bare a permis selecția, prelucrarea, manipularea și ambalarea automată a acestora. Inventarierea stocurilor este de asemenea simplificată prin acest sistem, codurile de bare fiind o opțiune excelentă de organizare. Prețurile acestor dispozitive inteligente sunt  extrem de mici. Spre exemplu, găsești un scanner de cod de bare Datecs de la 381 de lei. Astfel, prețul accesibil și extinderea domeniilor în care se pot folosi coduri de bare a făcut ca aceste aparate să devină instrumente indispensabile pentru orice comerciant.

2. Citirea tichetelor promoționale

Orice firmă care obișnuiește să deruleze campanii promoționale folosește cititoare de coduri de bare pentru a simplifica acordarea de discounturi. Scannerele sunt concepute pentru a citi rapid vouchere, tichete, cupoane ori alte bonuri din cadrul campaniilor, indiferent dacă acestea sunt printate pe hârtie sau sunt disponibile pe suport electronic.

3. Efectuarea operațiunilor de check-in în aeroport

Eficiența deosebită a acestor aparate este evidentă și în aeroporturi, unde sunt folosite pentru citirea codurilor de bare de pe bagaje și de pe biletele de avion. Cititorul de coduri de bare își găsește utilitatea și în procedurile de check-in, operațiuni care necesită atenție și rigoare. Aceste dispozitive elimină munca dificilă a personalului, confuziile, impasurile și problemele ce pot apărea din cauza volumului uriaș de lucru. În acest fel, timpii de așteptare se reduc considerabil, acțiunile angajaților sunt eficientizate și este eliminat riscul apariției incidentelor.

4. Identificarea documentelor și introducerea datelor contabile

Evoluția tehnologiei a permis ca scannerele pentru coduri de bare să fie folosite și în activitățile de birou. Astfel, aceste instrumente inteligente sunt folosite pentru organizarea, înregistrarea și menținerea evidenței documentelor. În sfera contabilă, acolo unde volumul de date și informații este foarte mare, cititoarele de coduri de bare se utilizează pentru a introduce mai ușor informațiile în calculator, pentru a afla instantaneu stocurile de marfă sau pentru a efectua anumite calcule.

5. Plata facturilor

Cu ajutorul cititorului de coduri de bare este facilitată și plata facturilor ori a diferitelor taxe. Clientul este identificat mult mai rapid pe baza codului, iar suma de plată este afișată în doar câteva secunde de la scanare. Acest lucru este posibil atât la diferiți operatori, cât și prin intermediul ATM-urilor sau tonomatelor de plată special amenajate.

Plasarea codurilor de bare pe documentele personale permite identificarea rapidă a persoanelor în numeroase domenii de activitate. Serviciile de coletărie folosesc astfel de dispozitive pentru selecția corespunzătoare a corespondenței.

Practic, cititoarele de coduri de bare sunt folosite în aproape orice domeniu, deoarece oferă un control mai bun și o profitabilitate crescută.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *