Un ascensor modern este folosit, astazi, pretutindeni. Fie ca il folositi la locul de munca, acasa sau la mall, este metoda cea mai sigura de a ajunge rapid la etajul dorit dintr-o cladire. Desi este o modalitate practica si sigura de transport, mentenanta unui lift este absolut necesara. In momentul in care datele de mentenanta a unui lift nu sunt respectate, exista riscul de aparitie a unor incidente neplacute, care trebuie prevenite sau oprite la timp.

Astfel, datorita reglementarilor legislative, lifturile trec prin mai multe revizii si verificari inainte de punerea lor in functiune si la intervale regulate de la acest moment. Producatorii de ascensoare au obligatia sa asigure ca echipamentele lor sunt conforme cu normele europene de siguranta, in momentul in care monteaza un lift. Pentru a asigura functionarea corecta a ascensorului, specialistii iau un calcul mai multe criterii cand realizeaza verificarea ascensoarelor. Iata care sunt cateva dintre ele :  

Timpul de raspuns

Verificarea ascensoarelor este un proces care se desfasoara periodic pentru siguranta utilizatorilor si pentru buna functionare a liftului. Chiar si ascensoarele moderne pot prezenta anumite defectiuni, care vor incetini timpul lor de raspuns. Daca timpul pe care il petreceti asteptand liftul este prea mare sau deplasarea intre etaje este prea lunga, este nevoie de interventia unei echipe de verificare. Este necesar ca acest lucru sa fie imediat comunicat celor care se ocupa de mentenanta, pentru a preveni o defectiune serioasa a liftului.

Deschiderea usilor

Modul in care se deschid si se inchid usile ascensorului poate semnala anumite defectiuni. Daca usile se deschid intre etaje sau nu se deschid la etajul dorit, probabil liftul pe care il folositi necesita o verificare atenta. In cazul lifturilor moderne, ale caror usi se inchid pe baza unui senzor, o defectiune ar fi inchiderea usilor in timp ce intrati in lift. O astfel de problema poate fi periculoasa si poate genera anumite incidente neplacute. Astfel, problema trebuie semnalata si remediata de personalul calificat care se ocupa de mentenanta ascensorului.

Zgomotul nefiresc

Chiar daca ascensoarele moderne sunt recunoscute pentru silentiozitate, si ele sunt expuse uzurii pieselor mecanice. O astfel de defectiune poate produce zgomote nefiresti ale liftului la pornirea acestuia si la oprire. Odata semnalata problema, nu trebuie decat sa asteptati interventia echipei de verificare, care va constata si va rezolva defectiunea.

Iluminatul

Desi, la o prima vedere, iluminatul slab in cabina liftului nu pare o problema atat de grava, ea poate ascunde defectiuni majore ale liftului. De aceea, este recomandat sa apelati la specialisti imediat ce observati probleme la iluminatul in ascensor – lumina intermitenta, stingerea luminii, lumina foarte slaba. Toate aceste semne indica o defectiune a ascensorului.

Sistemul de alarma si comunicare

Sistemul de alarma este foarte important in momentul in care liftul ramane blocat intre etaje. De asemenea, sistemul de comunicare este cel care permite utilizatorilor blocati sa ia legatura cu dispecerul, care va lua masuri pentru a solutiona problema si pentru a evacua persoanele blocate in lift.

Asadar, timpul de raspuns, deschiderea usilor, zgomotul nefiresc, intreruperea iluminatului si defectarea sistemului de alarma si comunicare sunt cel mai usor de observat probleme pe care le poate avea un ascensor, insa nu singurele. Puteti afla mai multe despre ceea ce presupune procesul de verificare lifturi, pentru a sti cum sa reactionati atunci cand intampinati una sau mai multe dintre problemele mentionate mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *