Foarte utile la orice reparatie a unei instalatii electrice cablurile electrice sunt usor de folosit, rezistente si simplu de integrat in orice instalatie. Cablul electric are o structura foarte simplu, este un ansamblu de conducatori cu izolatii exterioare, usor de montat in orice fel de structuri.

In functie de locul in care le folosim cablurile pot fi monofilare si multifilare, pentru orice tip de instaltii electrice sau bransamente, pot avea traseu aerian sau subteran. Ca sa intelegem mai bine ce e cu aceste cabluri electrice vom vorbi despre cele mai populare tipuri. Un tip de cablu este CYY-F, adica un cablu din cupru, cu izolatie si manta PVC.

El este doar pentru instalatiile electrice fixe, merge montat in orice mediu. Mai exista si cablurile FY, din cupru, izolate cu mantale de PVC, se pot utiliza oriunde, sunt cele mai comune. Ele se monteaza pe sau in tencuiala, in tuburi de protectie, acolo unde avem instalatii electrice fixe, au proprietati ignifuge.

Cand discutam despre cabluri electrice vorbim si de MYYM, cablurile din cuplu flexibile, cu manta si izolatii PVC, intalnite doar in instalatii electrice semiindustriale si pe alocuri in instalatiile electrice casnice, dar si de MYYUP, conductorul multifilar din cupru, rasucit, cu manta si izolatie PVC.

Acest tip de cabluri este foarte util la aparate de uz casnic sau scule de tot felul. Cablurile MYF, din cupru multifilar rasucit au rezistenta mare la indoire, mantale si izolatii PVC, fiind destinate instalatiilor in tuburi, dulapurilor electrice, in legaturile mobile.

Conductorii se dimensioneaza in functie de locuinta, diametrul difera, avem 2.5mm patrati in locuinte obisnuite, pe prize si 1.5 mm patrati la circuitul de lumina. Cablurile electrice vor trebui cumparate doar de la firme cu experienta, care au contracte cu marii producatori, alegerea lor ar trebui facuta doar de catre specialisti pentru o instalatie electrica pe care sa va bazati tot timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *