Desi majoritatea utilizatorilor sunt conectati la reteaua electrica oferita prin marile companii nationale, exista situatii in care un generator de curent poate sa fie una dintre cele mai bune achizitii. Una dintre aceste situatii apare in momentul in care sunt furtuni, cutremure sau alte situatii ce duc la caderea retelei electrice. O alta situatie este cea in care cladirea este in constructie si nu are acces la o sursa de energie sau pur si simplu, este situata in munti.

Daca ar fi sa cautam, am gasi o multime de situatii in care un generator electric se poate dovedi util. Nu vom cauta mai departe, insa. Cu siguranta, daca stai la casa, obisnuiesti sa calatoresti foarte mult sau pur si simplu vrei sa ai tot timpul lucrurile sub control, trebuie sa descoperi cele mai bune generatoare electrice si sa faci o achizitie.

Care sunt, insa, cele mai bune generatoare electrice?

Pentru a face achizitia corecta, trebuie sa tii cont de o serie de detalii:

• Care este consumul pe care il generezi? Evident, vei dori sa achizitionezi un generator caere sa se dovedeasca util. Tocmai de aceea, este indicat sa faci un plan al consumului intr-o situatie de urgenta pentru a descoperi puterea de care ai nevoie si autonomia. De regula, generatoarele electrice stau in functiune pana la 24 de ore cu o singura alimentare, insa nu este recomandat sa fie folosite pentru alimentarea unei gospodarii in mod permanent.

• Puterea. In functie de consumul pe care l-ai calculat, vei descoperi ca exista o multime de optiuni. In ceea ce priveste putereas, ai de ales intre generatoare cu 500 W, 2200 W sau chiar peste 5000 W. Opteaza pentru un generator foarte puternic doar daca in locuinta sunt foarte multi consumatori conectati in acelasi timp.. Daca iti doresti generatorul doar pentru frigider si cateva becuri, atunci puterea poate sa fie ceva mai mica.

• Tensiunea oferita. Exista generatoare monofazate si trifazate. Pentru dispozitivele casnice este indicat sa se opteze pentru generatoare monofazate. Pentru utilajele industriale, in schimb, trebuie sa se opteze pentru generatoare trifazate.

• Combustibilul. Este unul dintre cele mai importante criterii luate in calcul de utilizatori. Pe piata exista generatoare diesel sau generatoare pe benzina. De asemenea, exista si optiunea unor generatoare de curent care functioneaza pe gaz, insa sunt ceva mai costisitoare si in foarte multe cazuri nu merita. Generatoarele pe benzina sunt cele mai ieftine, sunt silentioase si ofera o mobilitate foarte buna. Din pacate, nu pot oferi o putere foarte mare. De cealalta parte, pentru o putere generoasa se poate opta pentru generatoare pe motorina. Acestea sunt mai costisitoare, insa costurile de exploateare pe termen lung sunt mai mici iar utilizarea este ceva mai usoara.

In momentul in care achizitionezi un generator electric trebuie sa acorzi atentie si altor detalii, cel putin la fel de importante ca cele prezentate mai sus. Spre exemplu, trebuie sa te asiguri ca iti ofera mobilitatea de care ai nevoie, avand dimensiuni cat se poate de compacte. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca punerea in functiune este usor de realizat. Multe generatoare de curent pornesc la sfoara,ceea ce le face ceva mai greu de pornit, insa sunt si generatoare care pornesc la cheie sau chiar automat.

Partea buna este ca exista optiuni pentru toata lumea. Daca ai nevoie de un generator de curent, indiferent ca ai multi consumatori sau ceva mai putini, poti sa il gasesti. Partea proasta este ca sunt atat de multe optiuni incat s-ar putea sa nu faci cea mai buna alegere daca nu te informezi.

• Generatoare electrice
• Generatoare diesel
• Generatoare pe motorina

Citeste si Prescriptii generale de utilizare a generatoarelor de curent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *