Apa cu calcar produce multe probleme. Aceasta conduce la formarea de piatra pe elementul de incalzire, tambur, tevi si chiar pe partile din plastic ale masinii de spalat rufe sau vase, ceea ce poate duce la deteriorarea acestora. In plus, apa dura deterioreaza rufele, facand tesatura mai dura si mai fragila. Apa dura reduce si eficacitatea detergentului  si, prin urmare, creste consumul acestuia. Insa exista o varietate de remedii, cum ar fi dedurizatoare apa. Acestea pot fi casnice, industriale sau semi-industriale. Apa dura sau, mai degraba, concentratia mare de ioni de Ca si Mg din apa, reprezinta  una dintre cele mai frecvente probleme in tratarea apei. 

Prezenta in apa a unei cantitati semnificative de saruri cu duritate mare, fac ca apa sa nu fie potrivita. Utilizarea prelungita a echipamentelor, cum ar fi masinile de cafea, masinile de spalat vase, masinile de gheata, masinile de spalat rufe si alte echipamente  din sectorul alimentar public, duc la acoperirea treptata a peretilor dispozitivelor  cu o crusta dura. O astfel de crusta poate provoca defectiuni si crapaturi pe suprafata smaltuita, atat in ​​tuburile de incalzire, cat si pe peretii echipamentului insusi. Pentru a reduce continutul de saruri de calciu si magneziu, se folosesc dedurizatoare moderne cu schimb de ioni, care nu necesita utilizarea reactivilor chimici agresivi. 

Purificatoare apa

In casele particulare, unde calea de la sursa de apa pana in casa este mai scurta si conductele sunt mai usor de inlocuit, consumatorul primeste apa dintr-un put. O astfel de apa poate fi tulbure, maro, are un miros neplacut, contine concentratii ridicate de impuritati minerale si organice. Atat in mediile urbane, cat si in cele suburbane, solutia la problema purificarii apei, sunt sistemele denumite purificatoare apa.

Filtre principale

Pentru purificarea apei in mediul rural, unde apa este preluata din puturi, se folosesc filtre principale, care sunt construite in sistemul de alimentare cu apa. Ele asigura purificarea apei de contaminanti mecanici, chimici si biologici. Cel mai simplu cartus de filtrare a apei, permite instalatiilor sanitare de la domiciliu sa functioneze fara esecuri. Acesta retine impuritatile mecanice, si, drept urmare, apa devine mai putin tulbure, dar din punct de vedere al compozitiei sale chimice si biologice necesita purificare fina. Un astfel de filtru se poate auto-curata sau poate necesita spalare manuala periodica. Curatarea grosiera este un program minim care trebuie intotdeauna efectuat.

Curatarea fina

Curatarea fina poate consta in diferite niveluri: acidificare, inmuiere, curatare chimica si biologica. Purificatoarele cu diferite materiale de umplere in diferite etape, sunt responsabile pentru curatarea fina. De exemplu, curatirea ultra-subtire (finisare) se efectueaza cu ajutorul unui filtru de osmoza inversa, a carui membrana poate avea pori de diferite diametre, insa masurata in fractiuni de microni (μm). Sistemul poate fi suplimentat si cu posibilitatea dezinfectarii apei, folosind radiatii ultraviolete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *