Atunci când ești un start-up încerci la maxim să faci economii, pentru a reuși să te „ții pe val” până reușești să capeți o oarecare notorietate. Mulți, din cei care sunt în căutare unui hosting ieftin, găsesc propuneri de găzduire web gratuită. Inițial accepți o astfel de înțelegere cu ardoare și sclipiri în ochi, dar ulterior s-ar putea să descoperi că trebuie să înfrunți unele probleme. Ce presupune de fapt un hosting gratuit și la ce aspecte ar trebui să fii mult mai precaut, vom explica în acest articol.

Ce este un hosting gratuit?

Dacă facem un simplu research pe acest subiect, am descoperi că, în majoritatea cazurilor hostingul gratuit presupune schimbul pe spațiu pentru publicitate, ce va fi plasată pe site-ul tău. Deci, cei care oferă servicii hosting vor plasa anunțuri publicitare la începutul, uneori și la finalul fiecărei pagini de pe web-site. Alteori, aceștia ar putea utiliza, în locul bannerelor, ferestre de tip pop-up – enervante pentru vizitatori. 

Indiferent de ce vi se solicită în schimbul hostingului gratis, acesta oricum se oferă pentru spațiul de publicitate. El este numit gratis, deoarece nu trebuie să achiți niciun bănuț, pe când în realitate oricum plătești. Cei care propun un astfel de serviciu vor încerca să te asigura și convingă în ceea că îți fac o mare favoare – odată ce clientul e convins că totul este gratuit, nu se va plânge pe micile probleme care apar sau pe lipsa unui răspuns din partea asistențe tehnice.

Cele mai des întâlnite probleme cu găzduirea web gratuită

Este un lucru de așteptat – hostingul gratuit e mai puțin calitativ decât cel plătit. Problemele care intervin, de obicei, în cazul găzduirii achitate, pentru cea gratis sunt o normalitate. Asistența tehnică – ai putea zice că nu există. Servere virtuale primitiv de simple și lente în exploatare sunt deja o normalitate, nu doar o complicație ce apar pe parcurs.

Da, s-ar putea să găsești și o opțiune unde nu va trebui să faci schimb pe spațiul publicitar, dar nu trebuie să uiți că orice companie urmărește în primul rând profitul. Un astfel de cont gratuit ar putea fi suficient doar pentru un site mic, cu un potențial de trafic redus. Prestatori unui astfel de hosting sunt convinși că, odată ce site-ul tău se va dezvolta, vei fi nevoit să treci la serviciile lor cu plată. Cu siguranță, ai un start fără investiții, dar resursele puse la dispoziție sunt mult mai puține decât în cazul găzduirii cele mai ieftine – de 0.99 $.

Unii hosteri permit utilizarea doar de subdomenii sau directors. În rezultat, URL-ul tău va arăta cam așa: SiteulTău.hosterul.com sau hosterul.com/SiteulTău. Astfel, dacă vei dori să treci pe o altă găzduire, vei pierde toate link-urile care duc către site, nu vei primi e-mailurile, ș.a. – ești legat!

Ce are de câștigat proprietarul hostingului? În primul rând numele său apare în sute de directories și nume de domenii, care îi fac publicitate gratuită. În al doilea, URL-ul său apare atât pe site-ul tău, cât și pe multe altele. Plus, dacă serviciile oferite sunt relativ bune, acesta mai are și un câștig la reputație, care uneori e mai valoroasă decât orice altceva.

Care este soluția când nu am suficiente finanțe?

După cum am menționat și mai sus, cel mai ieftin tarif oferit de către compania MegaHost este de 0.99 $/lunar. E o sumă suficient de mică, poate mai puțin decât cafeaua care o cumperi în fiecare dimineață. În schimbi ai un web hosting ce îți oferă: spațiu de stocare HDD – 1 GB, un domeniu, un subdomeniu, 50 de emailuri pe oră, conectarea a trei conturi de e-mail, asistență tehnică 24/7 și backup profesional zilnic. 

Alege un hosting de încredere, pentru siguranță și o bună funcționare a website-ului tău. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *