Nu, nu pretindem ca articolul acesta sa va scuteasca de durerea cuiva drag, pentru ca asa ceva nu o poate face nimeni. Cum nu o putem noi face, asa nu o poate face nici macar un psiholog ori un prieten drag. Desigur, atat articolul cat si prietenul sau psihologul te pot ajuta ca suferinta sa se deruleze intr-un mod natural, pentru ca mai apoi, ea sa se estompeze, odata cu trecerea timpului. Ai trecut de inmormantare, de parastase, de tot tambalaul si acum nu mai stii ce sa faci tu tine. O liniste apasatoare s-a pogorat peste sufletul tau, o liniste care doare si pe care nu stii cum ar trebui sa o gestionezi.

Singurul lucru pe care ar trebui sa il stii este ca suferinta este normala. Este ok sa plangi, este ok sa suferi si sa te simti descumpanit atunci cand unul dintre cei mai dragi oameni din viata ta a parasit acest pamant. Suferinta este o parte din procesul de vindecare si valideaza faptul ca esti om. Nu ai cum sa fii om fara sa simti, fara sa te simti complesit, sa iti fie dor ori sa simti ca nu mai poti. Insa, chiar si asa, trebuie sa tii mereu minte ca totul trece, pana la urma. Bineinteles, asta nu inseamna ca viata ta va mai fi vreodata la fel. Nici nu ar avea cum! Din viata ta, mai nou a disparut un om pe care il iubeai. Dar nu inseamna ca viata ta va fi mai rea, ci doar diferita. Diferit nu inseamna intotdeauna „mai rau”. Diferit inseamna ca vei putea invata sa te adaptezi unei alte realitati, sa devii mai puternic, mai invatat si sa ai capacitatea de a intelege lucrurile pe care, poate, pana atunci nu ai putut sa le intelegi.

Moartea cuiva drag te maturizeaza, te invata cum sa ii apreciezi mai mult pe cei pe care inca ii ai in viata ta. Pentru ca da, asta e problema noastra, a tuturor, faptul ca nu stim sa apreciem pe cineva inainte ca el sa nu mai fie. Ne dam mereu seama de ceea ce am avut, abia dupa ce acel cineva a disparut. Din pacate, moartea nu mai intoarce pe nimeni de la groapa niciodata. Apreciati-i pe cei pe care ii aveti, atat timp cat ii aveti. Si nu uitati ca, din cand in cand sa le mai faceti niste parastase – mai ales daca discutam despre oameni ce au apreciat religia atat timp cat au trait. 

Cateva sfaturi pentru cei ce trec printr-o astfel de suferinta

Odata ce ati trecut de parastase, inmormantari, pomeni si toate cele care mai trebuiesc atunci cand un moare un om, incercati sa va ingrijiti si de voi. In primul rand, acceptati-va durerea ca fiind parte din voi. In al doilea rand, incercati sa va ganditi ca viata merita traita, pentru ca fiecare are o singura viata. Daca viata celui drag s-a incheiat, lucrul acesta nu trebuie sa semnifice ca si a voastra trebuie sa se incheie. Exista o sumedenie de motive pentru care aceasta viata merita sa fie savurata din plin. Iar daca indrazniti sa faceti asta, nu inseamna lipsa de respect pentru moartea celui disparut. Inseamna doar ca il respectati suficient de mult incat sa va amintiti de acesta din cand in cand. Poate sa ii mai dati de pomana, poate sa ii tineti fotografia la loc de cinste. Si da, zambiti atunci cand va uitati la fotografia celui drag ce nu mai exista. Zambiti si amintiti-va cu placere de acesta. Invatati ceva din aceasta experienta si nu va neglijati pe voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *