Turmericul este condimentul care a devenit popular nu doar pentru folosirea lui in diverse retete, ci si datorita proprietatilor terapeutice pe care le are. Turmericul este o planta erbacee inrudita cu ghimbirul si este cultivat atat in India dar si in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa.

 Printre beneficiile turmericului enumeram:

  • Ajuta la imbunatatirea memoriei, cateva studii realizate pe populatiile din Asia au demonstrat faptul ca persoanele care au consumat acest condiment au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva. Acesta are un efect benefic si asupra creierului protejandu-l impotriva bolilor degenerative si poate preveni aparitia bolii Alzheimer.
  • Protejeaza inima.
  • Protejeaza impotriva bolilor de piele, ajutand la acestea prin ameliorarea lor,boli precum psoriazisul, dermatitele si acneea.
  • Calmeaza durerile reumatice, fapt demonstrat de catre un studiu efectuat in 2016 ajutand la calmarea durerilor provocate de osteoartrita.
  • Are rol antiinflamator si antioxidant, ajuta la prevenirea artritei,astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.
  • Protejeaza ficatul prevenind aparitia tulburarilor hepatice si ajuta ficatul sa functioneze optim.
  • Previne anemia, turmericul fiind o bogata sursa de fier si astfel poate preveni anemia.
  • Trateaza problemele digestive contribuind si la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.
  • Amelioreaza simptomele gripei si ale racelii si ajuta organismul in lupta cu afectiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric in care ati adaugat o lingurita de miere este recomandat in tratarea simptomelor racelii.

Medicii ne recomanda folosirea turmericului sub forma de pudra, care se poate administra cate o jumatate de lingurita pe zi in amestec cu suc de fructe sau legume. De asemenea putem folosi tot la recomandarea medicilor infuzie din radacina de turmeric sau tinctura de turmeric din care se administreaza cate 15-20 de picaturi pe zi, diluate in apa.

            Chiar daca turmericul este o planta miraculoasa din multe puncte de vedere, trebuie sa tinem cont si de contraindicatiile acesteia.

Radacina de turmeric nu se foloseste in cantitati mari deoarece poate produce iritatie gastrica.

Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante trebuie sa foloseasca cu precautie orice preparat pe baza de turmeric.

De asemenea persoanele cu diabet zaharat trebuie sa consume acest condiment cu o foarte mare prudenta pentru ca exista riscul ca glicemia sa scada extrem de mult.

Atunci cand este consumat in cantitati mari turmericul poate cauza reactii alergice interne si inflamatii locale. Acestea includ greata, varsaturi, balonare, crampe si mancarimi ale pielii.

Trebuie totusi sa tinem cont de faptul ca avem nevoie de consultarea unui medic pentru intrebuintarea acestei plante.

           Pe langa aromele puternice si delicioase pe care le ofera preparatelor culinare, turmericul are numeroase beneficii si pentru sanatate, fiind considerat cel mai puternic antioxidant natural disponibil. Astfel putem spune cu certitudine  ca isi face meritat pe deplin renumele de ,,planta minune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *