oftalmologie

Ramura medicala ce studiaaz fiziologia si patologia ochilor si structurilor din jurul acestora, precum pleoapele si glandele lacrimale se numeste oftalmologie. Medicii specialisti in oftalmologie se ocupa cu depistarea, tratarea si prevenirea afectiunilor aparatul ocular.

oftalmologie

Ochiul este organul senzorial ce face legatura intre organismul uman si mediul inconjurator, oferind majoritatea informatiilor despre mediu. Din aceasta cauza, sanatatea aparatului ocular este esentiala si necesita o atentie deosebita din partea pacientilor si a medicilor, prin realizarea unor controale de oftalmologie in mod periodic.

Manifestari ce ar putea ascunde o afectiune a aparatului ocular

Acestea sunt cateva dintre simptomele si semnele ce ar putea indica ca este momentul sa mergem la medicul specialist:

  • Vedere slaba, neclara
  • Pierdere brusca a vederii
  • Sensibilitate la lumina
  • Lacrimare excesiva si din senin
  • Dureri ale ochilor – simptom adeseori insotit si de dureri de cap
  • Senzatia de corp strain in ochi

In cazul in care remarcati unul sau mai multe dintre manifestarile acestea, este indicat sa va adresati unui medic specialist in oftalmologie cat mai urand deoarece intarzierea tratamentului ar putea agrava eventualele probleme medicale.

De asemenea, se recomanda realizarea unui control de oftalmologie o data la 2 ani pentru a evita si a depista timpuriu problemele de vedere. In cazul persoanelor cu varsta mai mica de 16 ani si mai mare de 60 de ani, se recomanda ca aceste controale sa se efectueze cu o frecventa ridicata, de o data pe an sau chiar mai des.

Pentru a depista afectiunile ce tin de aceasta ramura medicala se utilizeaza aparatura specializata, precum oftalmoscop, lampa cu fanta, tabele pentru determinarea acuitatii vizuale si perceperii culorilor, gonioscop, tonometru, perimetru, ecograf si diferite aparate pentru studiul electrofiziologic.

In plus, prin intermediul analizelor efecuate in cadrul unei consultatii pot fi depistate inclusiv anumite probleme de sanatate generala ce afecteaza, printre altele, si vederea, de exemplu angiopatia hipertensiva, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, fiind posibila evidentierea unor modificari aparute la nivelul retinei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *