Cum ai defini succesul? Pentru tine acesta este un termen care descrie reușita profesională, un sinonim pentru fericire sau doar o stare de apogeu care este legată mai degrabă de partea financiară? Indiferent care este răspunsul tău, putem afirma cu certitudine că succesul este acel ceva la care râvnim cu toții, fie că admitem sau nu acest lucru. Senzația de triumf pe care o resimțim atunci când considerăm că am atins succesul este determinată, de cele mai multe ori, de împlinirea pe plan profesional. Un job bine plătit sau o afacere proprie ne pot garanta, însă succcesul? Astăzi dezbatem un subiect foarte controversat, care pune pe poziții de opoziție două tipuri de joburi moderne: cele creative și cele din cadrul corporațiilor. 

Corporatismul – sau ce rost au banii dacă nu ai timp să-i cheltui 

Auzim adesea cazuri în care oameni ce ocupau posturi foarte bine remunerate, în companii prestigioase, au demisionat în favoarea unor locuri de muncă mai flexibile și mai puțin stresante. Deși statutul financiar al unei persoane poate fi considerat un indice al succesului acesteia, satisfacția de la serviciu nu este întotdeauna o consecință a unei plății considerabile. Un exemplu concludent care susține această afirmație este chiar corporatismul. 

Nu mai este un secret faptul că mediul corporatist este unul destul de rigid, care nu lasă loc de întors când vine vorba despre deadline-uri. Drept urmare, salariile consistente de la final de lună își revendică, zilnic, o altfel de resursă foarte prețioasă: timpul pe care am putea să-l dedicăm pasiunilor, relaxării sau familiei. Inevitabil, corporatiștii care câștigă sume colosale în fiecare lună datorită joburilor pe care le au se regăsesc în situația de a pierde esența vieții, urcându-și cariera pe un piedestal și sacrificându-și poate chiar și sănătatea în virtutea carierelor pe care le-au ales. 

Presiunea și exigențele sunt două dintre cele mai specifice atribuite ale mediului de lucru corporatist. În plus, lipsa sindicatelor care să protejeze drepturile angajaților este un alt motiv pentru care patronii marilor companii le solicită angajaților lor imposibilul. Orele peste program, – de multe ori neplătite –  îndeplinirea unor task-uri numeroase și diverse într-o perioadă scurtă de timp, sacrificarea week-end-urilor sunt alți factori care susțin cu tărie faptul că un job în corporație nu îți mai lasă timpul liber necesar pentru a te bucura de banii pe care îi obții cu atât de mult efort.

Joburile creative: cum să redescoperi plăcerea de a munci 

Nu este niciodată prea târziu să te gândești la reconversia profesională, în cazul în care joburile în medii stricte te-au adus în acest punct. Industriile moderne, dezvoltate odată cu evoluția tehnologică, au condus la crearea unor joburi foarte creative, mult mai plăcute și mai puțin solicitante decât cele din marile corporații. Ceea ce este și mai avantajos este că domeniile care solicită specialiști în social media, marketing sau în orice altă nișă bazată pe skill-uri creative oferă doritorilor posibilitatea de a câștiga venituri importante. Cei mai mulți dintre specialiștii în publicitate, de exemplu, își asumă proiecte în regim freelancing, pe lângă jobul de bază. Acest lucru înseamnă, desiguri, încasări în plus. Alte joburi care se pot încadra în această clasă a muncilor creative sunt și cele din video-chat. Deși o sferă de activitate care stârnește controverse, industria modelingului online este una foarte avantajoasă mai ales pentru reprezentantele sexului frumos. Indiferent că vorbim despre cele care aleg această meserie sau despre specialișii din celelalte domenii creative, avantajele sunt numeroase și cât se poate de evidente: programul este flexibil, de multe ori angajatorii oferind posibilitatea colaborărilor de tip work-from-home, plata este generoasă, iar relaxarea la birou este garantată, având în vedere că vorbim despre medii de lucru degajate. 

Alegerile profesionale pe care le faci se reflectă și în celelalte aspecte ale vieții tale. Nu-ți fie teamă să încerci joburi în domenii în care nu ai mai lucrat înainte și îmbrățișează cu optimism orice schimbare în carieră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *