Că este obligatorie, știi deja. Polița de asigurare auto RCA este stipulată prin lege tuturor șoferilor ce își doresc să își conducă mașinile pe drumurile publice. Pe lângă obligativitate, o poliță de răspundere civilă auto reprezintă un avantaj în momentul unui accident rutier. În acest fel, celălalt participant la trafic este despăgubit de polița ta de asigurare, iar tu nu mai ești nevoit să suporți daunele pe buzunarul tău.

Adițional asigurării RCA, mulți șoferi apelează și la o variantă facultativă care acoperă ceva mai multe daune – asigurarea CASCO. Totuși, prețurile variază și cresc în funcție de daunele acoperite. Chiar și în cazul unui RCA, ofertele se diferențiază de la un asigurator la altul. Dacă vrei să obții un RCA ieftin, poți oricând să verifici tarifele cu ajutorul unui calculator asigurare auto pe care îl găsești disponibil la cele mai multe firme de asigurări. Un calculator rca auto, nu doar că îți expune toate variantele din piață, dar estimează ofertele pe baza datelor introduse de tine despre mașina pe care vrei să o asiguri, cât și despre tine ca deținător al bolidului.

Dacă nu știi foarte multe despre obligativitatea unei asigurări auto, ce face, pe ce perioadă se încheie și care sunt ofertele de care poți beneficia, citește în continuare acest articol și te vei lămuri de următoarele aspecte:

 1. Ce este o asigurare RCA?
 2. Cum și pe ce perioadă se încheie asigurarea auto obligatorie?
 3. De ce ai nevoie de un RCA?
 4. De ce există diferențe între ofertele de RCA?
 5. Cum poți obține un RCA ieftin?

Ce este o asigurare RCA?

Orice asigurare presupune transferarea costului unei potențiale pierderi către o companie specializată în schimbul unei taxe – anuale sau lunare – cu scopul de a investi fondurile în siguranță și a acoperi daunele financiare în caz de vătămare a persoanei sau obiectului asigurat.

RCA-ul reprezintă garanția plății daunelor materiale și corporale cauzate terților prejudiciați printr-un posibil accident de circulație. Mai mult decât atât, este un contract între tine ca șofer și o entitate prevăzută de lege ce acoperă următoarele daune: vătămări corporale sau decesul terților implicați în accident, pagubele materiale, pagube ce reprezintă o consecință a lipsei de folosință a vehiculului avariat, cheltuielile de judecată efectuate de persoana prejudiciată.

Cum și pe ce perioadă se încheie asigurarea auto obligatorie?

Indiferent de modul în care alegi să o cumperi, polița de asigurare auto obligatorie poate fi a ta foarte simplu. Poți alege să închei asigurarea RCA direct la sediul firmei de asigurare pe care o preferi. Dar se poate și mai simplu de atât! O poți comanda online!

Online sau fizic de la sediul firmei cu care decizi să colaborezi, la încheierea poliței de asigurare auto obligatorie ai avantajul că poți alege aproape orice perioadă de valabilitate. Cele mai frecvent alese sunt cele pe 6 sau 12 luni, însă poți încheia RCA-ul și pe o perioadă mai scurtă de 12 luni:

 • 1 lună
 • 2 luni
 • 3 luni
 • 6 luni

Mulți șoferi aleg să riște, însă partea deloc fericită este că, dacă nu ai un RCA valabil în momentul în care ești oprit de organele legii, riști să fii sancționat drastic:

 • Amendă cuprinsă între 1000 și 2000 lei
 • Reținerea certificatului de înmatriculare
 • Reținerea plăcuțelor de înmatriculare

De ce ai nevoie de un RCA?

Poate că cel mai evident răspuns este următorul: să nu riști o amendă inutilă. Însă, realitatea este alta. O asigurare de răspundere civilă auto te scutește de plata din propriul buzunar a daunelor provocate unei terțe părți implicate într-un accident rutier.

Poate că ești un șofer impecabil și nu ai produs niciodată un accident rutier. Poate că ești mai precaut decât alți participanți la trafic și eviți orice posibil impact. Cu toate acestea, RCA-ul este asigurarea pe care legea română o impune și, fără de care, legal, nu ai voie să circuli pe drumurile publice. 

Poate că nu ai fost și cu noroc, nici nu vei fi implicat în accidente rutiere, însă polița RCA poate să îți fie solicitată (prin dovadă digitală) de poliția rutieră. Cu alte cuvinte, la un filtru de control de rutină îți poate fi solicitat RCA-ul. Și, atunci, de ce să riști o amendă substanțială?

De ce există diferențe între ofertele de RCA?

Înainte de a cumpăra o asigurare auto obligatorie, trebuie să faci un studiu de piață pentru a te putea decide ce firmă de asigurări să alegi. Fiecare asigurator vine cu ofertele sale și, de cele mai multe ori, se întâmplă să observi diferențe considerabile între ofertele de RCA.

De ce se întâmplă acest lucru? Este foarte simplu. Tarifele RCA nu sunt bătute în cuie și, mai mult decât atât, ele fluctuează în funcție de particularitățile fiecărei persoane și a autoturismului pe care aceasta vrea să îl asigure. Iar, dacă nu ești la prima ta asigurare, oferta de preț poate crește sau poate scădea în funcție de nivelul de Bonus-Malus în care te încadrezi.

Din acest motiv, un calculator asigurare auto te va ajuta să găsești cea mai avantajoasă ofertă pentru nevoile tale. Tot ce trebuie să faci este să introduci următoarele date de identificare în sistemul unui calculator RCA auto și vei primi instant toate ofertele posibile pentru tine și mașină.

Informațiile despre șoferul care deține dreptul de proprietate al mașinii asigurate

 • data obținerii permisului auto
 • localitatea
 • CNP-ul
 • categoria socială în care te încadrezi (pensionar, bugetar, student, șomer)

Informațiile autovehiculului asigurat

 • seria de șasiu
 • marca
 • modelul
 • tipul de combustibil folosit
 • puterea motorului
 • capacitatea cilindrică
 • seria cărții auto (CIV)
 • masa maximă autorizată
 • numărul de locuri
 • anul de fabricație

Cum poți obține un RCA ieftin?

Deși asigurarea nu e un bun la care merită să te zgârcești, trebuie să recunoști că, indiferent de ce cumperi, ai ajuns în punctul în care îți dorești „o afacere bună”. Dacă nu ești la prima ta asigurare auto, poți reuși să obții o asigurare RCA mai ieftină dacă nivelul de Bonus este crescut și te asiguri că Malusul e menținut la minimum.

Ce înseamnă clasa de Bonus Malus? 

Bonus-Malus se referă la un sistem de bonusuri și penalizări aplicate șoferilor, în funcție de istoricul șoferului la volan. Sistemul încurajează un comportament responsabil prin care se fac diferențe evidente între șoferii prudenți și cei cu multe incidente.

Pe scurt, cu cât ești mai atent și nu provoci accidente rutiere, ai parte de un Bonus mai mare și, implicit, de un preț mai mic atunci când închei un RCA. În schimb, dacă ești iresponsabil, Malusul crește și cu el se majorează și tariful asigurării auto obligatorii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *