Valorificarea eficientă a spațiului casei tale îți poate aduce numeroase beneficii. Amenajarea de tip open-space a livingului unit cu bucătăria te ajută să câștigi spații cărora le poți oferi diverse destinații. Modelul open-space a apărut în piața imobiliară americană și nu este destinat exclusiv garsonierelor. Este adevărat că diferența de spațiu câștigat este mult mai vizibilă în cazul unui apartament de mici dimensiuni, dar poți amenaja fără probleme un living generos unit cu bucătăria într-o vilă. Fie că amenajezi de la zero noua ta casă sau reorganizezi o locuință deja construită, bucătăria unită cu livingul va deveni o cameră de zi cu suficient spațiu pentru confortul familiei tale. Dacă între bucătărie și living există deja un zid, asigură-te că obții toate avizele necesare reamenajării casei. Îmbină echilibrat elementele de design care alcătuiesc bucătăria cu cele din living, iar rezultatul va fi armonios, funcțional și admirat de toți cei care îți vor trece pragul. Alegerea pieselor potrivite de mobilier este cea mai mare provocare a proiectului tău.

Mobilierul acestui nou spațiu

În funcție de destinația pe care o vei acorda noului tău open space, trebuie să îl configurezi cu piese de mobilier. Întrucât ai renunțat la pereții despărțitori, elementele de mobilier modular vor delimita noile zone integrate. Nu există un plan ideal de amenajare, totul trebuie să corespundă nevoilor stricte ale familiei tale. Ia în calcul pentru început bucătăria și livingul și adaugă, după măsura posibilităților, un dining și chiar un birou de zi în același spațiu, despărțite doar prin elemente de mobilier. Mobila pentru bucătărie este piesa centrală în orice amenajare de tip open-space. Iar elementul comun între bucătărie, dining și living sunt scaunele. În funcție de stilul abordat, alege cele mai potrivite scaune pentru bucătăria ta. În spațiul de gătit, în insula de bucătărie, lângă blatul de delimitare ce poate fi amenajat ca mini-bar, la mesele din dining sau living ai nevoie de scaune de bucătărie care să se integreze armonios.

Corpurile de iluminat ale acestui nou spațiu

În noul spațiu rezultat vei petrece cel mai mult timp împreună cu familia ta. Un iluminat corect crește semnificativ gradul de confort al spațiului în ansamblu și al fiecărei zone în parte. Ferestrele generoase asigură accesul luminii naturale, cea mai odihnitoare pentru ochi. Dacă ești reticent din cauza mirosului degajat de zona de gătit către restul casei, acesta poate fi ușor depășit de tehnologia unei hote cu putere mare de absorbție. Alege să amplasezi spațiul de gătit cât mai aproape de fereastră, pentru a putea fi aerisit ușor. Pereții vopsiți în nuanțe deschise sporesc senzația de luminozitate. Pentru corpurile de iluminat poți alege becuri economice cu o lumină cât mai apropiată de cea naturală. În zona de gătit a bucătăriei poți monta instalații de iluminat în partea inferioară a corpurilor suspendate, pentru ca lumina să fie degajată pe blatul de lucru. Celelalte zone nou-create pot fi delimitate prin corpuri de iluminat distincte: o lustră deasupra mesei din dining, o aplică în stilul pieselor de mobilier din living.

Podea unitară în tot acest nou spațiu

Pentru bucătăria unită cu livingul poți alege aceeași pardoseală sau elemente diferite de finisaj, important este ca stilul să rămână unitar. Dacă vrei să păstrezi recomandarea tradițională a pavării zonei de gătit cu gresie, în living poți continua cu parchet în aceleași nuanțe. Există însă și soluția unei bucătării cu parchet, folosită din ce în ce mai mult în amenajarea blocurilor noi de locuințe. Reducerea numărului de pereți despărțitori îți poate limita accesul la prize. Asigură-te că pereții exteriori au amenajate suficiente surse de curent pentru toate electronicele din viața ta de zi cu zi. Camera de zi rezultată din unirea bucătăriei cu livingul aduce mai aproape membrii aceleiași familii. Atunci când gătești într-o bucătărie închisă, ești separat de cei care se relaxează în living. Într-un open-space nu mai există ziduri despărțitoare. Acest lucru te poate ajuta să comunici mai bine cu cei apropiați sau să-ți urmărești copiii care se joacă în living în timp ce tu gătești.

Alegerea unor scaune de bucătărie confortabile pentru fiecare dintre zonele nou-create este importantă deoarece influențează calitatea timpului petrecut împreună cu cei dragi dimineața la cafea, la masa de prânz sau seara, la cină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *