Asa cum spune si reclama, „cel mai bun lapte este dat de vacile fericite”, dar am putea adauga si faptul ca sanatatea bovinelor joaca un rol major in ceea ce ajunge in paharul tau de lapte. Indiferent daca cresteti bovine pentru lapte sau pentru carne, furajele pe care le oferiti – adica, calitatea nutritionala a hranei – va fi un factor important in calitatea produsului de care veti beneficia.

Cand o pasune sau un camp de fan devine mai putin productiv, trebuie sa incercati sa il recultivati, pentru a imbunatati terenul. Pasii exacti pe care ii faceti pentru a realiza acest lucru vor varia in functie de clima si de sol, astfel incat ar trebui sa cereti sfatul unui specialist care va va spune ce tip de furaj ar trebui cultivat in zona respectiva. 

Daca ati obosit sa cultivati si rezultatul nu este cel asteptat, puteti gasi cele mai bune furaje la Carmistin, companie care vine in intampinarea nevoilor animalelor in functie de categoria din care acestea fac parte.

Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care fiecare fermier le poate face pentru a maximiza valoarea nutritiva a furajelor. Urmati cativa pasi pentru a avea parte de furaje de calitate pentru vitele dvs.

1. Testati solul.

Dupa ce ati primit rezultatele testului dvs. de sol, aplicati modificari, cum ar fi oxid de calciu si ingrasamant, daca este necesar. Leguminoasele au un pH si un nivel de fertilitate mai ridicat decat iarba; cu toate acestea, evitati sa utilizati ingrasaminte pe baza de azot daca aveti 25% sau mai multe leguminoase. Azotul adaugat stimuleaza iarba, care apoi concureaza cu leguminoasele.

2. Reduceti surplusul de vegetatie.

Acest lucru este cel mai bine obtinut cu pasunatul puternic la sfarsitul toamnei si la inceputul iernii. Indepartarea excesului de iarba va face mai usor sa ajutati semintele de leguminoase sa ia contact cu solul.

3. Selectati cu atentie leguminoasele.

Leguminoasele pe care alegeti sa le cultivati vor depinde de sol si de utilizarea planificata a furajului. De exemplu, in sud-vestul Moldovei, in Campia Dunarii si in Dobrogea se poate cultiva cel mai bine lucerna. Pe langa continutul ridicat de proteine, aceste culturi cresc foarte rapid vara in aceste zone. Un alt furaj foarte hranitor este trifoiul rosu. Acesta da rezultate bune in climat racoros si umed, cu temperaturi moderate in perioada de vegetatie si cu precipitatii de peste 600 mm anual. Creste pe soluri argilo-lutoase, usor acide-neutre.

In timp ce un amestec de iarba cu leguminoase poate afecta longevitatea pasunii, leguminoasele nu ar trebui sa fie singura sursa de hrana, cu exceptia cazului in care vitelor li se administreaza medicamente anti balonare.

4. Folositi soiul si cantitatea potrivita de seminte.

Selectati soiuri de plante care cresc bine in zona dvs. Singura modalitate de a fi sigur de ceea ce plantati este sa folositi seminte certificate. De asemenea, asigurati-va ca amestecati inoculanti de inalta calitate (numiti si bacterizarea semintelor) pe seminte chiar inainte de plantare. Majoritatea semintelor de leguminoase disponibile in prezent sunt pre-inoculate. 

Planteaza samanta astfel incat sa faca un contact bun cu solul. O metoda simpla si eficienta este de a planta semintele de leguminoase la sfarsitul iernii. Pe masura ce solul ingheata si se dezgheta, semintele devin acoperite, desi aceasta metoda nu functioneaza bine in cazul lucernei. Asigurati-va ca suprafata a fost curatata atent, astfel incat majoritatea radacinilor sa fie indepartate si samanta sa poata intra in contact cu solul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *