Diamantele, sunt un simbol traditional al romantismului si al iubirii.Totusi, intr-o alta era, acesta era folosit in scopuri industriale. Fizicianul Peter Lu si colegii sai de la Universitatea Harvard au descoperit ca in China antica diamantul se folosea pentru lustruirea topoarelor folosite in ritualurile funerare. Chiar si in zilele noastre, diamantele scoase din mina sunt utilizate in scopuri industriale pentru taiere, gaurire, slefuire si lustruire, pe langa folosirea lor in realizarea unor bijuterii fabuloase.

Diamantele sunt spectaculoase daca sunt prelucrate pentru a se regasi intr-un inel de logodna, acesta fiind o bijuterie cu iz romantic deoarece capata suflu atunci cand este asezat cu tandrete pe degetul unei femei.Astfel, este ceruta in casatorie iar prin acceptarea inelului inseamna ca aceasta este de accord. În cultura occidentala, inelul de logodna semnifica angajamentul pe care logodnicii și-l asuma spre a indeplini taina casatoriei și este obiectul simbol cu care se realizeaza cererea în casatorie. Inelul de logodna este purtat de obicei de viitoarea mireasa, pe degetul inelar al mâinii stângi, iar piatra prețioasă existenta in centrul sau se obișnuiește a fi un diamant.

Exista diferite forme si modelarea un diamant din piatra bruta poate dura o ora sau un an, in functie de marimea, calitatea pietrii si complexitatea formei dorite. Pietrele mai mici sunt mai dificil de modelat iar taietorii maiestruosi in arta prelucrarii diamantelor trebuie sa aiba rabdare si indemanare pentru a face acele taieturi delicate care sunt necesare pentru a da unui diamant scanteia si stralucirea necesara. Iar mai tarziu, acea scanteie si stralucire se va perpetua in ochii fiintei iubite atunci cand il va primi de la alesul inimii sale. Printre tipurile de forme des intalnite se afla diamantul taiat in forma de briliant rotund.

Conform site-ului www.royaldiamante.ro aceasta forma inregistreaza  peste 75% din totalul diamantelor vandute astazi. Forma rotunda este forma cea mai utilizata pentru un inel de logodna. Este o taietura exterioara de 58 de grade prin care se obtine stralucirea maxima pe care un diamant o poate avea, maximizand reflectia si refractia luminii. Diamantele taiate in acest fel au mai multa profunzime decat latime, si prin urmare, pot parea mai mici, dar acestea sunt cele mai stralucitoare dintre toate formele. Potrivit aceleiasi surse, un alt tip de diamant este cel taiat sub forma de printesa. Este una dintre cele mai populare diamante in forma de fantezie si este popular pentru inele de logodna.

Taietura tip printesa a fost inventata in urma cu aproximativ 30 de ani, este o forma noua, cea mai importanta in perfectiunea taiatului genial, modern de  peste 60 de ani. Aceasta forma este in esenta o versiune patrata a taiatului rotund, tehnica cunoscuta este ca fiind o taietura de diamant rotund modificata in patrat. Este un stil de taiere care imbunatateste aspectul patrat  al pietrei pentru a obtine o stralucire maxima, pentru a face orice imperfectiunie mai putin vizibila. O forma deosebit de spectaculoasa, care initial a fost dezvoltata pentru taierea smaraldelor dar ulterior s-a constatat ca este potrivita si pentru alte pietre ne duce cu gandul la superbul diamant taiat sub forma de smarald.

Un diamant taiat sub forma de smarald poate fi extrem de coplesitor. Acesta nu poate avea sclipirea diamantului taiat rotund, dar prin  liniile sale lungi tinde sa produca scantei magnifice de lumina. Taietura sub forma de smarald este dreptunghiulara, cu colturile taiate si este una dintre formele de diamant care emana eleganta si se potriveste doamnelor sofisticate. Diamantele taiate sub forma de smarald sunt mai putin costisitoare decat diamantele taiate sub forma rotunda sau printesa dar la fel de fabuloase.

Artistii modelatori ai diamantelor, au imbinat taiatura printesa cu cea de smarald si au obtinut diamantul taiat radiant. In acesta se combina cele mai bune caracteristici ale diamantului taiat rotund, eleganta si colturile ingrijite ale unui diamant taiat sub forma de smarald si o forma patratoasa asemanatoare diamantului taiat sub forma de printesa. Diamantele taiate sub forma radianta sunt similare pietrelor taiate in forma de smarald, insa aspectul este diferit facandu-le mai stralucitoare.

Aceasta taietura are 70 de  fatete, pentru a maximiza stralucirea diamantului. Diamantul sub forma de marchiza dateaza din timpul domniei lui Ludovic al XIV in Franta,el insusi comandand acesta forma  care a fost bazata pe zambetul Marchizei de Pompadour. Este o varianta a taieturii rotunde, alungita cu capetele ascutite. Un diamant sub forma de marchiza este frumos atunci cand este utilizat  “solitaire” sau atunci cand este imbogatit cu diamante mai mici. Aceasta forma poate maximaliza valoarea in carate, facand diamantul sa para mult mai mare, si tinde sa faca degetele doamnelor sa para lungi si zvelte, motiv pentru care este adorat de catre acestea.

O alta forma spectaculoasa este cea a diamantelor sub forma de para. Diamantele in forma de para sunt deseori numite “lacrima” din cauza formei lor. Aceasta forma este o combinatie a formei rotunde si marchiza, o taietura de foc cu linii elegante si o multime de scantei izbitoare. In secolul al XX-lea , fratii  Asscher dezvoltau in Olanda taietura care le poarta numele, adesea mentionata ca fiind taietura de smarald patrata pentru ca este un patrat cu fatete largi si colturi taiate. Diamantele taiate sub forma de Asscher au fost proiecate ca fiind atractive si desi nu sunt o selectie traditionala, diamantele Asscher sunt mereu la moda pentru confectionarea inelelor de logodna datorita fatetelelor largi, generoase cu lumina care se reflecta in ele. O alta forma data diamantelor, potrivita pentru eternitate este cea de diamant taiat sub forma de bagheta si bagheta conica.

Diamantele taiate sub forma de bagheta sunt alungite, rectangulare si sunt similare diamantelor taiate sub forma de smarald insa fara colturile taiate. Pietrele in forma dreptunghiulara sunt de obicei taiate in trepte, prin urmare, sunt cunoscute sub numele de taietura prin trepte. Acestea se pot monta in asezari tip canal. Diamantele taiate sub forma de baghete conice sunt frecvent folosite ca pietre de umar pentru a consolida o piatra centrala al unei alte forme. Si pentru ca diamantele sunt un simbol traditional al romantismului si al iubirii, inelul de logodna cu diamant, intregeste inceputul unui minunat spectacol in doi pe scena vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *