Ai supraviețuit examenului de bacalaureat, te-ai decis cu profesia, te-ai înmatriculat la facultatea dorită. FELICITĂRI! Ai devenit student cu acte în regulă! Însă bacul şi examenele de admitere la universitate nu sunt doar probe de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor, ci reprezintă şi „biletele” spre o nouă viață – una dinamică și plină de provocări, cu noi prieteni, experiențe de neuitat şi oportunități pentru a face o sumedenie de lucruri. Ai deschis șampania în cinstea unui început de “viață nouă” şi uite că a apărut întrebarea culminantă… Şi ce se întâmplă mai departe?.. Ceață.

Urmează o perioadă mai deosebită, un alt nivel de învățământ şi altă abordare. Cu siguranță toată lumea îţi va spune, că anii de facultate sunt cei mai frumoși din viața ta. O perioadă tumultoasă în care plonjezi entuziasmat, în care singurele tale griji sunt ce faci deseară şi sesiunea de examene. Însă, realitatea este alta şi a fi „boboc” nu e întotdeauna floare la ureche. Va trebui să te adaptezi la noul tău statut, acela de student, iar pe final va trebui să scrii și o teză de licență și să susții examene, multe examene! Va fi pe cât de distractiv pe atât de dificil.

Schimbările pe care le aduce facultatea te scot din zona de confort, te fac să îţi depășești propriile limite și îți oferă impulsul de te dezvolta personal, trecând printr-un proces de redescoperire şi transformare. „Mă voi descurca?”, „Cum va arăta viața mea de-acum încolo?”, „O să-mi placă facultatea?”, „Voi reuși să mă integrez?”, „Dacă nu o să mă înțeleg bine cu noii colegi?”. Răspunsul la aceste întrebări va veni cu timpul. Însă dacă ești curios și vrei să fii pregătit pentru schimbările din anii studenției și, citește în continuare articolul pe care ti l-am pregătit:

Care sunt etapele vieții de student?

Pentru majoritatea tinerilor, intrarea la facultate presupune mutarea într-un oraș nou, adică părăsirea mediului familial și momentul în care porți răspundere pentru propriile fapte. Ai dreptul de a fi trist și de a-ţi fi dor de persoanele dragi, mai ales dacă până acum nu ai avut ocazia să pleci de acasă pentru perioade lungi. Dar… ai şi dreptul de a te bucura de una dintre cele mai frumoase experiențe a studenției – viața de cămin. Cele mai tari petreceri, cei mai mulți prieteni și cea mai multă informație circulă pe holurile lui. Libertatea dobândită de curând, este, probabil, cea mai semnificativă schimbare, mai ales că ține de spațiul personal, însă datorită ei vei înfrunta situații noi şi vei căpăta abilități utile pentru perioada maturității.

Facultatea îţi oferă cunoștințe nu doar pentru carieră, ci şi pentru viață. Înveți să te descurci pe cont propriu, te autoevaluezi, te autotestezi, devii independent şi înveți să îţi asumi anumite responsabilități: curățenie, învățat, gătit şi chiar câștigul de bani, vei avea grijă de toate singur.

O altă provocare pe care va trebui să o înfrunți este gestionarea timpului şi a banilor. Anii de studenție reprezintă o perioadă plină şi foarte diversă, un univers de posibilități care se deschide în fața ta: petreceri, ieșiri în oraș cu noii colegi, cursuri, plimbări şi alte activități, poate chiar un job. Te așteaptă multe experiențe, aşa că pregătește-te să le face față – vor fi un antrenament bun pentru viitor.

Dacă ești o persoană mai retrasă s-ar putea să te integrezi mai greu în noul colectiv. Adaptarea la noul mediu, cu oameni veniți din toate colțurile țării, îţi poate genera emoții. Este recomandabil să profiți de acest început şi să te bucuri de interacțiunea cu noii colegi. Fii deschis, comunică cu ei cât mai mult. Vei găsi printre ei persoane cu aceleași interese ca ale tale şi îţi vei face prieteni. Astfel, îţi fortifici abilitățile sociale şi devii mai comunicabil.

S-ar putea ca relațiile de prietenie sau iubire din liceu să se răcească şi încet-încet să se destrame. Şi chiar dacă legătura spirituală e puternică, distanța ar putea fi o problemă, în special dacă fiecare cunoaște alți oameni şi are propriul program. Nu renunța la vechii prieteni, comunică cu ei măcar virtual.

Din punct de vedere academic, facultatea prezintă o structură diferită şi o altă modalitate de a învăța: prelegeri, seminare sau laboratoare, ținute de profesori şi asistenți universitari. Vei avea de pregătit proiecte, singur sau în echipă. De asemenea, nota finală la o materie poate fi stabilită în urma unui singur examen sau poate fi o medie dintre proiecte şi teste. Organizarea depinde foarte mult de facultate şi de numărul de studenți, precum şi de fiecare cadru didactic în parte.

Și desigur nu putem omite vacanțele, însă perioada tezelor este substituită de sesiune, care durează câteva săptămâni şi constă în examenele de la sfârșitul semestrului. O astfel de organizare presupune o mai bună pregătire şi capacitate de concentrare. Dacă în liceu aveai de învățat o lecție de două pagini şi ţi se părea mult, pentru sesiune vei avea de parcurs întreg cursul plus o listă lungă de alte cărți. Cantitatea de informații este mai mare, dar nu te lăsa descurajat, te vei obișnui și cu acest ritm! Dacă nu iei unul sau mai multe examene, rămâi cu restanțe!

Viața de student nu ține de obișnuință sau o resemnare. Dacă aspiri la studii de calitate și experiențe inedite înseamnă că orice informație, orice proiect la care lucrezi trebuie să fie asimilat la cel mai înalt nivel. Bineînțeles, începutul este foarte greu, dar dacă îţi place ceea ce faci, îndrăgești locul în care ajungi şi reușești să-ţi faci prieteni, vei ajunge să regreți că studenția trece prea repede. Trăiește clipa la cotă maximă, pentru ca fiecare an să nu treacă ca unul oarecare, ci să fie unul deosebit de minunat.

Succese!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *