Nu! In educatia copiilor. Cum procedam?

de | iunie 15, 2019
educatia-copiilor

Sunt mici, plini de energie si extaz, neastamparati dar totusi adorabili. Incercam din rasputeri sa ramanem calme si sa ii educam asa cum trebuie. Pe parcurs in viata voastra va aparea NU, cine este acest NU? Si ce vrea si cauta defapt in viata noastra ?

NU este acel cuvant care ar trebui rostit de cele mai multe ori pe parcursul unei zile, insa ca sa o spunem drept de cele mai multe ori, NU se transforma in da.

Sa presupunem ca ingerasul nostru vrea sa cante la pian din senin, ii vei spune nu fiindca nu o face cum trebuie? Sau fiindca e putin deranjant sa auzi cum suna pianul de parca cineva are ura pe el? Nu cred, acel NU din capul nostru va fi un ”e mic si totusi hai sa il lasam sa se joace”. Asadar desi actiunile lor nu ar trebui facute, le oferim sansa sa se descopere, sa invete singuri din greseli, ajutandu-i sa se intoarca pe calea cea buna.

Este dreptul copilului sa se descopere si este dreptul lui ca noi sa il lasam sa faca asta. E dreptul lui sa aibe parte de atentia, bucuria si afectiunea noastra. Este detinator de acest drept din prima sa zi pe aceasta lume.

Dar asta nu inseamna deloc ca acest cuvant nu va exista in vocabularul nostru, insa cred ca ar trebui folosit cu masura in anumite ocazii. In foarte multe cazuri  NU-urile, nu sunt folosite mai deloc, fapt ce are drept consecinta un caracter neascultator si obraznic. Mame care pentru fericirea copiilor le-ar oferii orice fara a-i invata ca uneori nu se poate. Acesti copii peste ani probabil vor avea o atitudine degradanta, lipsita de respect pentru cei ce au facut de toate pentru bunastarea lor.

Acum ca si parinti poate intelegem punctul de vedere al parintilor nostri in perioada noastra de copilarie. Un NU de multe ori nu are un raspuns logic nu are o motivatie in spate e pur si simplu pentru ca asa trebuie sau noi ca mamici asa simtim. Uneori lucrurile depasesc rationalul si intra in sfera emotionala si a simtului de mama pe care doar in ipostaza de parinte ai putea sa-l intelegi.

Nu va lasati pacalite de NU, da-ti colipului libertatea necesara sa exploreze lumea si propria persoana dar in acelasi timp aveti grija sa nu ”vi se urce in cap”. Asadar domnule NU, am ales sa nu te las sa furi din fericirea copilului meu.

A, da si nu trebuie sa le oferim jucarii sau cadouri cand plang sau insista. Cel mai potrivit ar fi sa fie oferite ca si mici premii pentru diverse fapte, a mancat legumele, a ascultat, a luat note mari, etc. Cadouri misto pentru copiii mici gasiti pe lapetitearmoire.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *