S-a vorbit mult despre predarea artei in scoli. Exista numeroase propuneri si de alt gen pentru a aduce copiii mai aproape de arta: ateliere de creatie, expozitii cu tururi ghidate pentru copii si carti de arta pentru copii.

Cartile dedicate artei sunt o resursa minunata: folosesc un canal, cel al cartii ilustrate, care este deja familiar pentru copii, au un limbaj simplu, dar precis, se joaca mult cu impactul vizual, pot fi reluate in mai multe randuri si sunt mai putin pretentioase decat un tur ghidat (pentru cei mici). La scoala, din fericire inca se mai studiaza arta. In plus, acum exista manuale speciale pentru asa ceva. La librariadelfin.ro puteti gasi manuale pentru fiecare an de scoala.

De exemplu, pot fi achiztionate manuale de arte vizuale si activitati practice clasa 3 la preturi foarte bune. Cartile contin toate informatiile necesare elevilor de clasa a 3-a, si sunt realizate in conformitate cu programa scolara. Manualele sunt aprobate prin Ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, iar o parte dintre ele contin si editie digitala, pentru a simplifica invatarea.

Cartile sunt structurate pe mai multe unitati de invatare, si contin imagini foare atractive, inclusiv fotografii cu produse realizate de copii, jocuri, activitati interactive, lectii de desen, pictura, abilitati practice, fotografie, fiecare capitol avand la final un test de evaluare si o scurta recapitulare.

Manualele de arte vizuale clasa 3, prin structura lor, ofera elevilor posibilitatea de a-si dezvolta creativitatea. Manualele cuprind mai multe domenii artistice, cum ar fi pictura, desen si grafica, modelaj sau sculptura, arte decorative textile, arhitectura, scenografie, fotografie, etc. De ce copiii au nevoie de arta?

Arta imbunatateste dezvoltarea emotionala. In mod traditional, capacitatea de a initia copiii si tinerii in arta pentru dezvoltarea in acest sens este incredintata lecturii. Exista multe carti care pot fi folosite pentru o calatorie pedagogica bazata pe emotii, sentimente, dar sa nu uitam ca cei mici au o relatie speciala si cu imaginile.

Invata prin toate simturile, iar vizionarea sau crearea operelor de arta trezeste emotii cu care profesorul trebuie sa lucreze. Pentru cei mai mici, care nu pot inca sa foloseasca bine cuvintele, ce ar putea fi mai bine decat formele si culorile pentru a se exprima?

Daca ne gandim doar la numarul de desene pe care copiii le aduc acasa si la modul in care expresia artistica este importanta si in investigatiile psihologice, intelegem cat de mult au nevoie de arta. Cu cat le prezentam mai multe modalitati de a se exprima, cu atat mai multe sanse vor avea sa ne spuna ce traiesc.

Arta stimuleaza gandirea creatoare. Creativitatea le va fi de folos si peste ani, in foarte multe domenii. Fara creativitate suntem doar niste masini care executam si nu gandim.

Arta ajuta in studiu. Cate subiecte pot fi invatate prin arta? Toate! De la matematica, la istorie, la gramatica sau geometrie. Exista studii foarte frumoase despre paralela dintre istoria artei si istoria muzicii. Nu este nevoie decat de putina imaginatie sau un bun motor de cautare pentru a gasi toate proiectele care folosesc arta ca baza de invatare.

Arta educa spre „frumos”. Conceptul de „frumos” a fost urmarit de om de secole. Astazi este, pentru unii, doar un subiect filosofic. Dar „frumosul” este si altceva. Exista oameni care calatoresc in lume in cautarea frumusetii intr-o sedinta foto care spune o poveste cu o singura imagine.

Profesionistii studiaza modul de exprimare a frumusetii in grafica. Artizanii asociaza „frumosul” cu lucrul facut de mana. Frumosul este arta care la randuls au este este intotdeauna unica, pretioasa si adesea inimitabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *