agregatul de beton

Agregatul pentru construcții include o gamă de materiale granulare – care variază de la granule de dimensiuni mari la medii – și includ nisipul, pietrișul, zgura, piatra concasată și betonul reciclat. Aceste materiale sunt amestecate în beton pentru a oferi produsului final un finisaj rezistent și durabil.

Atât pentru antreprenorii din construcții, cât și pentru clienți, accesibilitatea și rezistența se află pe primul loc. Se poate observa o mulțime de diferențe în ambii factori, atunci când este folosit agregatul de beton potrivit. Un agregat rezistent, care se găsește în mai multe dimensiuni este betonul întărit.

Atâta timp cât sunt demolate clădirile, drumurile, podurile și alte structuri, sute de mii de tone de resturi de beton sunt generate în fiecare an. Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre salvarea mediului, iar guvernele oferă avantaje fiscale celor care investesc în tehnologii eficiente cu privire la consumul de combustibil, în efortul de a reduce amprenta lor de carbon, reciclarea acestor resturi este modalitatea perfectă pentru orice antreprenor de a salva mediul înconjurător și a-și reduce cheltuielile, asigurând totodată rezistență pentru fundația noilor structuri construite.

De ce este folosit agregatul?

Scopul agregatului este de a crește volumul unui amestec de beton, asigurând în același timp că aerul prins în structuri este în cantitate minimă. Materialul care alcătuiește agregatul este de diferite forme și dimensiuni, permițându-le să se potrivească perfect unul cu celălalt.

Particulele agregate mai mari și mai grosiere se așează împreună pentru a forma o structură scheletică pentru amestec, în timp ce particulele mai mici servesc drept materiale de umplutură între spațiile dintre particulele mari, grăbindu-se să se instaleze în golurile dintre umpluturi.

În cele din urmă, cele mai mici goluri din agregat sunt umplute cu particule de ciment, menținând întreaga structură închegată. Această caracteristică arată că, cu cât distribuția pe mărimi este mai bună, cu atât structura de beton va fi mai puternică; cu toate acestea, este important să se țină cont de cantitatea optimă de agregat reciclat care trebuie adăugată în amestecul de beton. Modificările amestecului pot duce la o scădere generală a rezistenței structurii, motiv pentru care agregatul reciclat rămâne cel mai potrivit pentru baze și substraturi.

Istoria reciclării agregatului de beton

Betonul concasat a fost utilizat încă din cele mai vechi timpuri, în amestec cu pietriș, nisip sau ciment, pentru a asigura durabilitate. Practica a fost înregistrată pentru prima dată în anii 1860. La început, companiile de construcții au avut rețineri în folosirea tehnicii, deoarece spargerea betonului întărit s-a dovedit a fi mult mai costisitoare, implicand mai multă forță de muncă.

Cu toate acestea, în anii 1970, în apogeul erei construcțiilor, depozitele de deșeuri au refuzat să accepte betonul spart, deoarece nu se putea recicla și ocupa prea mult spațiu. Însă, un singur depozit de deșeuri a continuat să accepte resturi de beton, să-l zdrobească cu ajutorul buldozerelor și cilindrilor și să îl revândă ca agregat.

După mai multe proiecte de succes, companiile de construcții au confirmat nu doar că betonul reciclat oferea o durabilitate și o rezistență la fel de bune ca betonul nou, dar reutilizarea acestuia a avut, de asemenea, un impact mult mai mic asupra mediului.

Odată ce tehnologia construcțiilor a progresat, agregatul de beton reciclat a evoluat, devenind mai rafinat și mai rentabil.

Cum se procedează

Datorită legilor de mediu și a dorinței de a menține costurile de construcție reduse, agregatul de beton reciclat a devenit destul de popular. Datorită caracteristicii sale asimilative, oferă economii chiar mai ridicate decât cele posibile cu utilizarea agregatelor obișnuite.

Betonul demolat este colectat de pe șantier și introdus în utilajele de concasare. Acestea pot reduce mărimea rocilor mai mari la roci de dimensiuni mai mici, pietriș sau chiar și pulbere! Betonul poate fi rafinat pentru armături, lemn sau alte bucăți de metal, înainte de a trece prin aceste mașini. Există mai multe tipuri de concasoare:

–        Concasoare cu fălci

–        Concasoare giratorii

–        Concasoare cu con

–        Concasoare combinate

–        Concasoare cu impact orizontal și vertical

–        Stații de sortare

–        Cupe de concasor

Majoritatea acestor concasoare folosesc o forță de impact sau un mecanism de „cădere” pentru a sparge pietre mai mari.

Rezistența și durabilitatea agregatului reciclat

Diferite porțiuni ale agregatului reciclat au valori diferite ale greutății specifice, influențând rezistența în general, rezistența la compresiune și elasticitatea. Cu toate acestea, utilizarea unui agregat reciclat de peste 65% poate avea un impact semnificativ asupra durabilității amestecului, reducând de zece ori proprietățile sale fizice. Cantitatea optimă amestecată cu betonul trebuie să fie de 35%.

Unele experimente au arătat că agregatul reciclat este, fără îndoială durabil, dar nu la fel de robust ca agregatul natural grosier. Cu toate acestea, pentru a combate lipsa de rezistență, puteți trata amestecul cu materiale precum cenușa fină (”zburătoare”).

Avantaje

Agregatul de beton reciclat prezintă numeroase beneficii:

–        Protecție sporită împotriva infiltrațiilor

–        Costuri reduse, deoarece nu trebuie să fie exploatat

–        Impact redus asupra mediului, fiind mai atrăgător pentru guverne și clienți

–        Protejează resurse naturale precum pietriș, apă, cărbune și petrol

–        Reduce spațiul de depozitare a deșeurilor

Riscuri și dezavantaje

Ca la toate materialele, și agregatul prezintă anumite riscuri de care constructorii ar trebui să țină cont:

Dacă se utilizează agregat într-o concentrație ridicată, integritatea structurală cedează, ducând la fisuri și numeroase defecte în structură.

Agregatul trebuie rafinat. Altfel ar putea implica diverse provocări. De exemplu, prezența materialelor dăunătoare, ca gips, plăci de gips-carton și tencuială în stratul final de la o autostradă, care pot ajunge aici datorită agregatului de beton nerafinat, poate duce la fisuri între benzi, precum și o suprafață neuniformă a drumului.

În cazul unor proiecte de asemenea anvergură, este necesară o inspecție pentru asigurarea că amestecul a fost rafinat.

Agregatul de beton reciclat oferă diverse avantaje, printre cele mai importante sunt siguranța și durabilitatea. Cu toate acestea, ținând cont de complicațiile pe care le prezintă utilizarea agregatului de beton în suprapuneri, se recomandă utilizarea betonului reciclat pentru baze și substraturi.

Dacă sunteți în căutarea unei soluții durabile pentru proiectele dvs. de construcție, nu ezitați să contactați specialiștii de la Autocompres, pentru sfaturi și recomandări de folosire a agregatelor și a altor materiale de construcții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *