Chiar daca initial iluminatul poate sa nu para cel mai important lucru intr-o locuinta, alegerea corpurilor de iluminat reprezinta cele mai importante elemente de design interior. Lumina naturala sau artificiala ajuta la crearea si schimbarea starilor de spirit intr-un spatiu. De exemplu, un corp de iluminat cu o lumina mai slaba intr-o camera unde obisnuiti sa urmariti filme creeaza confort si atmosfera propice pentru vizionare.

Exista patru tipuri de iluminare care trebuie luate in considerare cand se realizeaza designul interior al unei locuinte. Ganditi-va cum doriti sa va simtiti in fiecare camera, ce activitati desfasurati in fiecare camera, apoi veti stabili tipul corpurilor de iluminat.

Iluminat ambiental

Iluminatul ambiental este cea mai comuna sursa de iluminare intr-o locuinta. De exemplu, luminile din tavan. In general, acestea sunt o sursa obisnuita de iluminare, potrivita pentru dormitoarele si principalele zone de locuit ale unei case. Acestea ofera o intensitate de lumina excelenta, putand apela la corpuri de iluminat pe baza de LED-uri, care rezista mai mult, se intretin usor si sunt eficiente din punct de vedere energetic. Ca iluminat general, acestea furnizeaza o sursa de lumina „naturala” pentru activitatile cotidiene din familie. Nu este nevoie sa-ti umpli tavanul cu sute de lumini. Tehnologia este din ce in ce mai evoluata si cu ajutorul catorva becuri de calitate poti avea lumina necesara.

Iluminat pentru activitati precise

Acest tip de iluminat se refera la lumina necesara intr-o zona specifica din camera, pentru a indeplini anumite activitati. De exemplu, lumina de care aveti nevoie sa cititi pe fotoliu sau sa lucrati la birou. Lampadarele sau veiozele, asa cum sunt cele de la Eglo Romania, sunt o sursa excelenta de iluminare pentru activitati precise, dar trebuie sa le alegeti cu grija. De exemplu, daca cumparati o veioza a carei lumina nu poate fi directionata intr-o parte sau alta, aceasta nu va fi potrivita pentru biroul dvs., ci pentru noptiera de langa pat, pentru ca asigura mai mult o lumina decorativa. Pentru citit si scris alegeti o veioza a carei lumina poata fi directionata. 

Baile sunt un alt exemplu in care trebuie sa folositi iluminatul pentru activitati precise, cum ar fi zona oglinzii, unde va barbieriti/machiati. Aveti grija insa sa alegeti in baie corpuri de iluminat cat mai aproape de lumina naturala. Daca lumina este prea calda sau prea rece, nu veti avea o sursa de lumina potrivita pentru spatiul de care aveti nevoie cel mai mult.

Lumini de accent

Luminile de accent sunt o forma de iluminat decorativ. Acest tip de iluminat este utilizat pentru a evidentia lucrari de arta, picturi, anumite caracteristici arhitecturale sau mobilier. De exemplu, daca aveti un tablou pe care doriti sa il scoateti in evidenta, adaugati  o sursa de lumina de accent langa el.

Un alt exemplu de lumina de accent este cea folosita la baza treptelor unei scari interioare. Este recomandat sa folositi o astfel de lumina la baza fiecaror doua sau trei trepte, de-a lungul peretelui, pentru a crea o sursa de lumina blanda. Aceasta poate fi, de asemenea, o lumina functionala in timpul noptii, astfel incat sa puteti vedea unde calcati chiar si cand lumina din plafon nu este deschisa.

Un alt tip de lumina de accent este data de banda LED, care poate fi folosita la corpurile de bucatarie sau de-a lungul laturilor tavanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *