Un buchet de flori, ori chiar o floare de sine statatoare, a reprezentata mereu un motiv de inspiratie pentru artistii romani. Fie ca vorbim despre pictori, despre scriitorii de proza sau despre  poeti, cu totii au reusit sa isi gaseasca un strop de idee in minunatele flori. Pentru ca ele ne imbie la poezie, la visare, la dragostea absoluta pe care, haideti sa fim sinceri, cu totii ne-o dorim, chit ca recunoastem sau nu. Florile sunt acele fiinte ce traiesc printre noi, respira, polenizeaza, pentru ca mai apoi, cand reapare primavara, sa ne bucure iar cu miresmele si frumusetea lor.

       In literatura romana florile apar adesea ca leit motif pentru scrierile autorilor nostri. De la Eminescu, vesnicul indragostit de ideea de dragoste, insa si de elementele componente ale acesteia, care a scris „Floare Albastra”, la multi altii.

Si te-ai dus, dulce minune,
S-a murit iubirea noastra –
Floare-albastra! floare-albastra
Totusi este trist în lume!

    Cunoscut ca un mare iubitor de flori, Eminescu a dedicat nenumarate poezii acestora, cea mai cunoscuta dintre ele fiind, asa cum spuneam, „Floare Albastra”, o poezie nostalgica despre o iubire de mult trecuta, pe care poetul o regreta. Inspirata, probabil, din povestea lui cu nu mai putin celebra Veronica Micle, poveste de dragoste ce l-a marcat pe poet pentru vecie, transformand-o pe aceasta intr-un izvor de inspiratie pentru toate poemele sale.

      O a doua poezie extrem de importanta a poetului nostru national, la fel de cunoscuta si aceasta, de altfel, este „Flori de Tei”, un poem ce simbolizeaza inceputurile unei povesti de dragoste, cat si starea de betie sentimentala pe care poetul o are in momentul indragostirii, probabil tot de Veronica Micle.

Floare de tei,

Cat de curand te treci

Ochilor mei lucind

Te-i arata pe veci.

Floare de crin,

Eu pururi am gandit

La ochiul tău iubit

De raze plin.

Floare de mar,

Copila doar erai

Si de pe-atunci aveai

Aur in par.

        Un alt autor ce a binevoit sa mentioneze minunatele flori este Tudor Arghezi, in vestitul sau volum de poezie intitulat „Flori de Mucigai”. Desi nu la fel de romantic precum Eminescu, Arghezi descrie sublim un peisaj monoton si reuseste sa surprinda partea neplacuta la vietii, numind scrierile sale „estetica uratului”, dand astfel nastere la un nou curent in literatura momentului respectiv.

Le-am scris cu unghia pe tencuiala
Pe un parete de firidă goala,
Pe intuneric, in singuratate,
Cu puterile neajutate


     Iata ca Flori de Mucigai reuseste sa surprinda atmosfera intunecata si sumbra a poetului, atmosfera care, se spune ca ii facea parte din modul de a fi, din suflet sau.

De ce avem nevoie de literatura in viata noastra?

    Chit ca discutam despre o poezie despre flori, ori o poezie despre orice altceva, sufletul nostru are nevoie de literatura, de poeti, de versuri si de rime. Avem nevoie de visare si de oameni care sa ne imbie la asa ceva. Lumea in care traim a devenit mult prea tehnica in ultima perioada, mult prea concentrata pe telefoane, aplicatii, pe like-uri, pe fotografiile perfecte, insa ireale. Avem nevoie sa citim, avem nevoie sa simtim ceea ce citim si, nu in ultimul rand, avem nevoie sa ne deconectam, sa putem respira si altceva in afara de probleme cotidiene si stres.

    Iata de ce florile si poezia se impletesc atat de bine, tocmai pentru ca cele doua elemente au atatea in comun. Poezia este inspirata de natura si de tot ceea ce ne inconjoara, si ce reprezentant mai bun al naturii, decat un buchet superb de flori, oferit cuiva pe care il/o iubim sau stimam?

Cum aplicam poezia intr-o florarie?

    O florarie este locul acela din orasul tau, unde cele doua subiecte preferate de noi, poezia si florile, se impletesc atat de frumos. Caz in care nu stiati, un florist adevarat trebuie sa fie si un poet desavarsit – si la propriu, insa si la figurat. In primul rand trebuind sa fie capabil sa creeze poezie dintr-un buchet cu flori, in al doilea rand, trebuind sa compuna un mesaj poetic atasat de un buchet. Mai ales atunci cand clientul stie ce simte, insa nu poate sa se exprima, acesta trebuie ajutat de imaginatia si de spiritul poetic al florarului, ce trebuie sa vina cu o idee potrivita pentru ca buchetul de flori sa ajunga la desavarsirea pe care o merita. Orice floare sacrificata pentru a ajunge parte componenta a unui buchet trebuie onorata prin includerea acesteia in cel mai frumos buchet, buchet ce va produce, mai apoi, cea mai mare emotie traita.

       Asa cum spuneam, daca tot am rupt florile de la radacina lor, de la mama lor, pamantul, macar sa le dam onoarea de a fi frumoase, de a fi respectate. Aici intervie floristul, care pune in practica tot ce a invatat el de-a lungul timpului in floraria in care lucreaza, combina invataturile cu un pic de talent innascut si un strop de poezie, iar frumoasa opera de arta poate fi considerata completa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *