Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a Terrei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica.

Procesul de reciclare

Reciclarea deseurilor este definita ca un proces de reutilizare a materialelor si produselor uzate ori invechite pentru crearea altora, fara apelarea la materii prime noi, reducand considerabil consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor de orice fel. Prin deseu se intelege o parte dintr-o materie prima sau dintr-un material ce ramane in urma unui proces tehnologic prin care se realizeaza un anumit produs sau semifabricat. Deseul se mai poate utiliza in cursul aceluias proces tehnologic. Este un material care prin el insusi, fara a fi supus unei transformari, nu mai poate fi utilizat. Reziduul este o materie ramasa in urma unei operatiuni de prelucrare a unui material. Aceste doua materii imbraca atat aspecte privitoare la materialele reciclabile rezultate in urma proceselor tehnologice din industrie si agricultura cat si a materiilor rezultate in urma activitatilor casnice.

Materiale si deseuri reciclabile

Un prim pas in a ne da seama de importanta reciclarii deseurilor este analiza materialelor uzate sau invechite existente pe piata, intr-un cuvant “deseuri”, rezultate din diverse procese tehnologice industriale ori din birouri sau locuinte. Aceasta analiza simpla ne arata, in prima faza, cantitatile enorme de deseuri rezultate precum si tipurile diferite de materiale care necesita reciclare. Avem astfel deseuri metalice feroase, deseuri metalice neferoase, deseuri nemetalice, deseuri electrice si electronice, deseuri cu regim special cum ar fi catalizatori auto, filtre de particule si alte deseuri fie ele mai mult sau mai putin sensibile pentru mediul inconjurator.

A recicla inseamna sa consumi eficient, sa refolosesti pe cat posibil, sa transformi materia prima astfel incat sa existe permanent un circuit al materiei care poate fi refolosita mereu si care sa produca efecte benefice atat pentru noi oamenii cat si pentru mediul inconjurator.

Prin procesul de reciclare ajuti la combaterea poluarii. Poluarea aerului a devenit o problema din ce in ce mai mare pe plan mondial. Ajuta si tu la acest proces, apeland la www.cleanrecycle.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *