Este binecunoscut faptul că anvelopele sunt o componentă vitală a mașinii, calitatea lor putând transforma condusul dintr-o experiență obișnuită într-una foarte plăcută. Zgomotul din timpul rulării, consumul de carburant, performanțele pe teren ușor accidentat sau pe carosabilul umed și, poate cel mai important, stabilitatea mașinii în mers sunt aspecte ce depind în mare măsură de tipul anvelopelor alese. Din aceste motive trebuie să acorzi atenția cuvenită atunci când alegi între anvelopele noi și cele reșapate.

De ce să alegi cauciucurile noi ?

Diferența fundamentală între cele două este că anvelopele reșapate constau în anvelope uzate cărora li s-a aplicat un nou strat de cauciuc pe calea de rulare, fiind astfel recondiționate. Prin analogie, este ca și cum am compara o pereche de pantofi cu talpa originală cu o alta care a fost dusă la cizmar pentru a o tălpui din nou. Așadar,

fie că le cumperi pentru autoturism sau camion, avantajele unui set de anvelope noi se păstrează.

Durata de viață, de exemplu, este mai lungă în cazul unor anvelope noi. Ea depinde de un cumul de factori, precum materialele folosite, procesul de fabricație și mediul de depozitare, dar este în orice caz mai mare decât în cazul cauciucurilor reșapate. Gama de sortimente este variată în cazul anvelopelor Hankook, cuprinzând produse de calitate bună pentru toate buzunarele. Fiabilitatea acestor produse noi se datorează faptului că banda de rulare și carcasa anvelopei au aceeași dată de producție, fiind create în cadrul aceluiași proces. În plus, având o uzură redusă față de cele reșapate, cauciucurile noi vor asigura siguranța vehiculului pentru mai mult timp; astfel nu vei fi nevoit să inspectezi atât de des cauciucurile.

Siguranța în trafic este capitolul care înclină balanța în favoarea unui cauciuc nou, întrucât fabricarea acestuia se face de la 0, iar banda de rulare devine încă de la început corp comun cu pereții anvelopei. Astfel nu există riscul lipsei de etanșeitate, care în cazul unor anvelope reșapate ar putea să pună probleme la viteze mari. Încă un aspect important este uzura uniformă a anvelopelor noi, lucru ce nu poate fi garantat la anvelopele reșapate.

Este însă adevărat că pentru calitate trebuie să plătești în plus. De aceea, dezavantajul anvelopelor noi este prețul, semnificativ mai mare decât al celor recondiționate. De aceea mulți șoferi aleg să ignore avantajele oferite de un produs nou din cauza costurilor mai mici ale cauciucurilor recondiționate.

Anvelopele reșapate: avantaje și dezavantaje

Fiind realizate prin reciclarea carcasei anvelopei, produsele reșapate sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător decât unele noi. La fiecare reconstituire a unei anvelope prin adăugarea tălpii de rulare se economisesc mai mult de jumătate dintre resursele necesare fabricării unei anvelope noi. Acest lucru se reflectă în prețul redus pe care acestea îl au, un avantaj imbatabil pentru cei care nu își permit un set nou.

Dezavantajele care vin la pachet cu un set de cauciucuri reșapate nu sunt însă de neglijat, ele fiind legate în principiu de durata de viață, de fiabilitatea produsului și de siguranța în trafic. De aceea trebuie să cântărești bine înainte de orice achiziție.

Consumul de carburant al mașinii poate fi influențat negativ de un set de cauciucuri reșapate, din cauza dezechilibrului provocat de uzura diferențiată pe cele 4 pneuri ori de echilibrarea defectuoasă a lor încă de la început. Aceasta va necesita o vizită la vulcanizare pentru aplicarea unor contragreutăți de plumb pentru reechilibrare. Astfel, masa roților va crește, mărind astfel consumul vehiculului. Aspectele neplăcute de acest fel pot fi evitate achiziționând anvelope Hankook, noi, a căror uzură în timp va fi mai redusă.

Tot pe seama uzurii rapide a benzii de rulare în cazul produselor reșapate pot fi puse și performanțele slabe legate de aderența vehiculului, un aspect neplăcut și totodată periculos pentru tine, dar și pentru ceilalți participanți la trafic.

În concluzie, un set de anvelope noi te va feri de potențialele probleme ce pot apărea la cauciucurile reșapate, pentru rezolvarea cărora s-ar putea să cheltuiești aceeași sumă ca în cazul unora noi. Anvelopele Hankook iti stau la dispozitie pentru drumuri lungi si lipsite de griji.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *