Lipsa spațiilor de parcare în cele mai multe orașe din țara noastră face ca tamponările ușoare să devină din ce în ce mai frecvente. Dacă înainte de te urca în mașină observi că aceasta a fost lovită, iar autorul faptei nu ți-a lăsat niciun bilet în parbriz cu datele de identificare, trebuie să te înarmezi cu răbdare. În cele ce urmează îți prezentăm pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a-ți repara mașina gratuit. Dacă ești presat de timp și simți că cercetările nu conduc la nici un rezultat, sau paguba este minoră și nu merită efortul de a investiga, cel mai simplu este să-ți asumi reparația și să comanzi piesele de schimb de pe egarajul.ro.

Anunță poliția

Orice urmă de accident vizibilă pe mașina ta trebuie raportată la Poliția Rutieră. Termenul legal de declarare a unei tamponări este de 24 de ore. Dacă nu raportezi acest incident, deși nu ești vinovat de producerea lui, riști ca permisul să-ți fie suspendat pe o perioadă de 30 de zile. În cazul în care ai fost plecat din localitate mai multe zile și ai observat abia la întoarcere mașina lovită în parcare, vei avea în continuare dreptul de a o conduce, însă trebuie să raportezi incidentul la poliție în 24 de ore de la constatare. Agentul de poliție va deschide un dosar de cercetare și te va ține la curent cu privire la evoluția acestuia. Cel mai important pentru tine este să primești dovada de reparație a mașinii, în care agentul constatator notează piesele avariate în urma acestui incident. În lipsa acestui document, orice agent de poliție rutieră care te oprește în trafic și observă urmele unui accident te poate considera „autor necunoscut” și îți poate reține permisul de conducere.

Caută martori sau camere de supraveghere

După raportarea la poliție, poți primi un ajutor în desfășurarea anchetei dacă găsești un martor care a observat momentul producerii accidentului. Declarația acestuia poate conduce la identificarea făptașului, care va fi obligat să îți ofere polița de asigurare RCA pentru repararea mașinii. Analizează locul în care ai parcat și verifică dacă este vreo cameră de supraveghere care ar fi putut acoperi incidentul. Proba video este la fel de valoroasă în acest caz. Dacă îl găsești în termen de 24 de ore, puteți chiar încheia o constatare amiabilă, fără a mai trece pe la biroul Poliției Rutiere.

Ai doar RCA? Salvarea poate veni de la BAAR prin FPVS

Dacă ai poliță de asigurare de tip CASCO, ești scutit de orice griji, deoarece aceasta acoperă orice incident. În schimb, dacă ai doar RCA și ITP valabil, mai ai o șansă de care mulți români nu știu. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) are un Fond pentru Victimele Străzii (FPVS), din care pot fi despăgubiți proprietarii mașinilor lovite de autori necunoscuți sau de șoferi care nu au o poliță RCA valabilă. Site-ul instituției îți oferă informații cu privire la condițiile în care mașina găsită lovită în parcare îți este reparată cu astfel de fonduri.

Niciuna dintre variantele de mai sus nu funcționează? Asumă-ți reparația!

Dacă poliția sau asiguratorii se declară depășiți de această situație ori dacă întreg procesul prea mult și nu mai poți aștepta, cel mai bine este să-ți asumi cheltuielile de reparație. Cu ajutorul datelor din certificatul de înmatriculare a mașinii, poți căuta pe internet piesele necesare, la un preț mult mai mic față de magazinele de profil. Specialiștii de la egarajul.ro îți oferă consiliere gratuită și îți livrează piesele în aceeași zi, cu posibilitate de plată în rate fără dobândă până la 12 luni sau retur gratuit.

Mașina găsită lovită în parcare îți poate provoca multe bătăi de cap. Primul lucru pe care îl ai de făcut este să declari incidentul la poliție și la asiguratorul tău. Dacă aceștia nu reușesc să identifice autorul necunoscut, vei fi nevoit să suporți cheltuielile de reparație.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *