Vinul reprezintă o artă pentru pasionații și iubitorii de vinuri. Aceștia fiind captivați de aromele, texturile, culorile și gustul pe care acesta poate să-l obțină prin diferite combinații cu diverse alimente.
Vinul este o băutură destul de versatilă și pentru toate gusturile, astfel fiind consumat de o majoritate destul de mare de oameni și pentru beneficiile pe care acesta îl oferă prin consumul regulat al acestuia.
Iar, prețul unui vin de calitate diferă în funcție de calitatea acestuia, procesul de preparare fiind și el diferit, iar acest aspect influențează creșterea produsului.
Avantajele și dezavantajele vinului de calitate
Există atât avantaje, cât și dezavantaje în consumul vinului. Aici vei găsi anumite aspecte de care trebuie să ții cont.
Avantajele vinului sunt:
Sănătatea cardiovasculară este bună – dacă vinul de calitate este consumat regulat, atunci există șanse mult mai mici de a avea boli cardiovasculare. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă ești un iubitor al vinului roșu, care are acest beneficiu.
Substanțe și antioxidanți – vinul conține anumite substanțe și antioxidanți care ajută ca vinul de calitate să nu ajungă la stadiul de oxidare. Rezistând un timp îndelungat pentru a putea fi consumat.
Asigură o experiență culinară deosebită – în combinație cu anumite tipuri de mâncare, vinul are o aromă și un gust fenomenal. Acesta fiind diferit de gustul inițial pe care vinul îl are. Aroma fiind mult mai intensă și profundă datorită alimentelor consumate.
Micșorează starea de stres – cu ajutorul vinului consumat în cantități corespunzătoare, acesta poate să reducă stresul.
Dezavantajele vinului sunt următoarele:
Consumul excesiv – vinul premium fiind o băutură alcoolică, aceasta poate să fie consumată excesiv, astfel aducând efecte negative sănătății, poate crea chiar și o dependență pentru alcool.
Efectele negative – consumul vinului premium în exces poate să creeze boli cardiovasculare, cancer, hipertensiune arterială și multe alte tipuri de boli.
Consumul vinului împreună cu administrarea medicamentelor – vinul nu se consumă în momentul administrării unor medicamente. Tratamentul trebuie să nu aibă vreun contact cu alcoolul, iar dacă se întâmplă pot apărea efecte adverse.
Conținutul caloric – dacă ești un consumator înrăit de vin și observi o creștere în greutate, cel mai posibil este de la consumul vinului. Astfel, că ar trebui să consulți un medic și să oprești consumul în exces de vin, acesta având un conținut caloric ridicat.
Clasamentele vinurilor de calitate
Clasamentele sunt definite de anumite concursuri, de experți sau chiar de publicații care fac un clasament pe baza vinurilor degustate. Aici vei putea vedea câteva modificări și clasamente care evaluează vinurile:
Clasamentele din reviste – există reviste pentru vinuri, ca de exemplu: Wine Enthusiast, Wine Spectator sau Decanter, aceștia sunt unele dintre revistele care publică clasamente ale vinurilor. În acele articole sunt introduse și prețurile vinurilor, cele mai bune vinuri dintr-o anumită regiune sau tipul vinului.
Competițiile internaționale organizate pentru vinurile de calitate – unele dintre competițiile la care se degustă vinurile premium la nivel internațional pentru a le premia pe cele mai bune sunt: Decanter World Wine Awards, International Wine Challenger etc.
Competițiile acestea au nevoie de un juriu care să acorde premiile unor vinuri de calitate superioară, iar astfel cramele sau producătorii vinurilor respective ajung să fie cunoscuți.
Evaluarea experților în vinuri – aceștia sunt oamenii care degustă vinurile și bazându-se pe experiența pe care o au, dau note și oferă premii vinurilor de calitate înaltă.
Evaluarea consumatorilor – consumatorii vinurilor respective pot să lase o părere proprie despre un anume vin pe care l-au degustat, pe platforma producătorului. În acest fel, oferă oamenilor un feedback în legătură cu produsul respectiv, dacă este bun sau nu, ce ar trebui să îmbunătățească etc.
Astfel, vinul reprezintă o artă prin aromele, texturile, design-ul sticlei, gustul și culoarea vinului. Toate aceste aspecte sunt analizate atent de către somelieri, mai ales în cadrul unui concurs pentru a alege vinul cel mai bun și de a-l premia.